BSK: Pripravuje Smart stratégiu, prerokuje ju so svojimi partnermi
PREHRAŤ

BSK: Pripravuje Smart stratégiu, prerokuje ju so svojimi partnermi

Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave o tom informovala riaditeľka Odboru stratégie, územného rozvoja a riadenia projektov BSK Barbora Lukáčová.

Bratislava 17. októbra (TASR) – Bratislavský samosprávny kraj (BSK) pripravuje Smart stratégiu, ktorá by mala umožniť poskytovať obyvateľom i návštevníkom regiónu služby ekologickejšie, ekonomickejšie i adresnejšie. Kraj plánuje tento dokument prerokovať s mestami a obcami, mimovládnymi organizáciami, akademickým sektorom i s komunitou startupistov. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave o tom informovala riaditeľka Odboru stratégie, územného rozvoja a riadenia projektov BSK Barbora Lukáčová.

V bratislavskom Vodárenskom múzeu dnes BSK organizuje konferenciu Bratislava Smart Region. Venovaná je smart vízii, ale aj projektom a riešeniam, ktoré Bratislavský kraj zavádza. "My sme zástupcovia verejnej správy, ktorá vytvára priestor všetkým ostatným partnerom na to, aby realizovali svoje projekty a dávali do praxe svoje myšlienky. Na to, aby sme vytvorili tento priestor, potrebujeme mať názor, čo je to smart. Aj preto je táto dnešná konferencia, ktorá rozoberá smart riešenia na tému dopravy, životného prostredia a cestovného ruchu," priblížila Lukáčová.  

Cieľom konferencie je hľadať smart riešenia pre obce a mestá v Bratislavskom kraji s využitím moderných technológií. Snahou je urobiť základné služby pre občanov kvalitnejšie, efektívnejšie a aplikovateľné. V rámci témy doprava sa dnes diskutuje o vhodných riešeniach podporujúcich využitie alternatívnych spôsobov dopravy a motivujúcich na presedlanie z automobilu na iný typ dopravy. V oblasti cestovného ruchu o smart riešeniach na aktívne trávenie voľného času, ako aj spojenie turizmu a ochrany životného prostredia.

Ústrednými témami dnešnej konferencie sú hospodárenie s vodou a energiami, adaptácia na zmenu klímy či reakcia na extrémne počasie a ich zohľadnenie v smart stratégii. Súčasťou podujatia sú aj odborné workshopy a účastníci diskutujú o pripravenosti konkrétnych smart riešení pre implementáciu v regióne.