Vianoce zaliate do skla - pozrite si výrobu dekorácií podľa starých tradícií
PREHRAŤ

Vianoce zaliate do skla - pozrite si výrobu dekorácií podľa starých tradícií

Starú, ručne vyrábanú, sklenenú tradíciu postupne z trhu vytláčajú tie lacnejšie z čínskych výrobných pásov.

Niet snáď vianočného stromčeka, na ktorom by chýbali vianočné gule. Vedeli ste však, že ich história sa začala písať pred takmer 130 rokmi? Starú, ručne vyrábanú, sklenenú tradíciu postupne z trhu vytláčajú tie lacnejšie z čínskych výrobných pásov. Vyrábajú ich vo veľkom a za menej peňazí. Mnohé podniky, ktoré sa zaoberajú výrobou vianočných dekorácií, sa skôr sústredia na kvalitu, než sa kvantitu.

Našou filozofiou je, že chceme robiť menšie série pre ľudí, ktorí to dokážu oceniť a, samozrejme, dokážu to aj zaplatiť,“ uviedol Libor Kavan, manažér výroby českej firmy.

Poľská dekoratérka Magdalena Jaroszynska-Slodyczka, ktorej rukami prejde denne niekoľko tisíc kusov vianočných dekorácií, sa neobáva, že by sa vianočné gule vyrobené zo skla z trhu jedného dňa vytratili. „Výroba sklenených dekorácií je dlhou tradíciou. Je populárna tak v Amerike, ako aj v našich končinách. A vždy populárnou bude, pretože je to výsledok ručnej práce a nie lacnej pásovej výroby,“ uviedla.

Príbeh každej vianočnej gule sa začína v tzv. fukárni. Niektoré dekorácie sa fúkajú do voľného priestoru, napríklad vianočné gule. Iné ozdoby zas do foriem. Práve toto je miesto, kde sa do skla vdýchne život a odtiaľ sa presúvajú sem do tzv. mačiarne. Tu vzniká ich vonkajšia i vnútorná povrchová úprava. Aj keď sa možno na prvý pohľad zdá, že je to práca jednoduchá, fúkačov skla je stále menej. Vyžaduje si šikovné ruky, dobré pľúca a roky praxe.

Ani vianočné dekorácie sa nevyhli módnym trendom. Motívy sa počítajú na tisíce. Najväčšou klasikou je stále kombinácia červenej a zlatej, nie však na celom svete, najmä v Amerike alebo v strednej Európe. „Keď ideme cez Škandináviu, tam je snehu veľa, tak majú svetlé motívy, jednoduchšie. Nie tak veľmi ozdobné. Francúzsko a Švajčiarsko, tam sú super moderné tvary a materiály a rôzne kombinácie,“ uzavrel Kavan.