BRATISLAVA: V Petržalke otvorili tretie stanovište polopodzemných kontajnerov
PREHRAŤ

BRATISLAVA: V Petržalke otvorili tretie stanovište polopodzemných kontajnerov

Zástupcovia bratislavského magistrátu i mestskej spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) v utorok na poludnie otvorili nové stanovište na Budatínskej ulici.

Bratislava 6. februára (TASR) - Bratislavská Petržalka je ďalšou, v poradí treťou lokalitou hlavného mesta, v ktorej sú umiestnené polopodzemné kontajnery. Zástupcovia bratislavského magistrátu i mestskej spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) v utorok na poludnie otvorili nové stanovište na Budatínskej ulici.

Obyvatelia môžu na mieste využívať šesť polopodzemných kontajnerov, tri sú určené na zmesový odpad, zvyšné na triedený odpad – papier, plasty, sklo. Kontajnery na zmesový, komunálny odpad majú objem päť, na triedený tri metre kubické (m3). Jeden takýto polopodzemný kontajner s objemom  päť m3 dokáže nahradiť šesť klasických kontajnerov s objemom 1100 litrov.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal ocenil, že polopodzemné kontajnery sa stávajú stále výraznejšie súčasťou nakladania s odpadom v hlavnom meste. Pripomenul, že v roku 2017 vznikli stanovištia v Starom Meste v lokalite Žižkova – Zuckermandel (Staré Mesto) a vo Vrakuni na Stavbárskej ulici. Po Petržalke má čoskoro pribudnúť stanovište polopodzemných kontajnerov aj v Ružinove na Družicovej ulici. "Som rád, že samotní obyvatelia prejavujú záujem o tieto polopodzemné kontajnery, hlásia sa nám bytové správy, ale aj podnikatelia, ktorí ich chcú využiť," uviedol na brífingu Nesrovnal. Zároveň potvrdil, že v hlavnom meste by mali vznikať ďalšie miesta s polopodzemnými kontajnermi. "Chceme ich mať čo najviac, pretože to je trend moderných miest, k akým chce patriť aj Bratislava," zdôraznil primátor Bratislavy.

Cena vybudovania jedného takéhoto stanovišťa je približne 20.000 eur. Náklady zahŕňajú projektovú dokumentáciu, inžiniersku činnosť, stavebné práce i dodávku a montáž monitorovacieho zariadenia, ktoré indikuje stav naplnenosti kontajneru a umožňuje tak aj efektívnejší odvoz.

V polopodzemnom kontajneri je zberné vrece umiestnené v hĺbke 1,5 metra. Vyprázdňovanie tohto zberného vreca sa realizuje z jeho spodnej časti a tak vhadzovací otvor ostáva čistý. Hĺbka kontajneru zabraňuje spätnému vyberaniu odpadu, čo zamedzuje znečisťovaniu okolia. Riaditeľ závodu Odvoz odpadu spoločnosti OLO Milan Pilát pridal ďalšiu výhodu. "Stanovištia zaberajú menej miesta ako kontajnery na odpad, ktoré boli rozmiestnené na danom mieste predtým. Zväčšuje sa tak i plocha na parkovanie," uviedol.

Na nových polopodzemných kontajneroch v Petržalke sú umiestnené aj nové nálepky, ktoré majú podporiť triedenie odpadu. Nálepky obsahujú informáciu, aký odpad patrí resp. nepatrí do konkrétnej zbernej nádoby i to, ako sa ďalej nakladá s jednotlivým odpadom. Nálepky časom pribudnú na všetky zberné nádoby v hlavnom meste.