Zážitkové lety balónom vyhľadávajú dovolenkári v Egypte aj napriek tragickým nehodám
PREHRAŤ

Zážitkové lety balónom vyhľadávajú dovolenkári v Egypte aj napriek tragickým nehodám

Kapitán teplovzdušného balóna je zároveň aj sprievodcom.

Luxor 8. apríla (TABLET.TV) – Skoro ráno si privstanú, aby len niekoľko minút po východe slnka vzlietli k oblakom, odkiaľ sa pozrú na Egypt tak, ako nikdy predtým. Čoraz viac turistov, ktorí cestujú do krajiny pyramíd, vyhľadáva zážitkové lety ponad Níl alebo preslávené Údolie kráľov neďaleko Luxoru.

"Videli sme Níl a perfektné rozdelenie medzi zelenou časťou krajiny a púšťou. Takže to bol naozaj pohľad, ktorý stál za to," reaguje na zážitkový let jeden zo zahraničných turistov, pričom dodáva, že počas letu sa posádke naskytol netradičný pohľad aj na Údolie kráľov. "Bolo to veľmi pekné. Radi by sme preleteli aj ponad ďalšie chrámy. Videli sme vlastne všetko, čo táto oblasť ponúka," uzavrel.

Kapitán teplovzdušného balóna je zároveň aj sprievodcom. Baha Madbouly o sebe hovorí, že je jediným na svete, ktorý sa venuje lietaniu s takýmto veľkým balónom. Jednou cestou odvezie aj 22 cestujúcich. Svoje skúsenosti s lietaním odovzdáva aj ďalším. Nalietaných má už viac ako 1000 letových hodín.

"Toto obdobie je najlepšie pre lietanie s balónmi. Začína sa ešte v októbri a končí v apríli. Čiže teraz máme naozaj veľmi veľa letov, turisti to využívajú," uviedol Madbouly.

Nie všetci majú dostatok odvahy. Pred lietaním ponad egyptské pamiatky majú iní dovolenkári rešpekt. Len začiatkom tohto roka sa stala nehoda, pri ktorej jeden turista zahynul a 12 ľudí sa zranilo. Tragickejšiu bilanciu mala nehoda, ktorá sa stala pred piatimi rokmi. Vtedy sa pri páde podobného balóna zabilo 19 ľudí. Po tomto incidente balóny dva mesiace nelietali.