Raketa pre vesmírnych turistov úspešne pokračuje v testoch
PREHRAŤ

Raketa pre vesmírnych turistov úspešne pokračuje v testoch

Raketa, ktorú pilotovali Mark “Forger” Stucky a Dave Mackay dosiahla 1,87-násobok rýchlosti zvuku (teda približne 640 m/s) a vystúpala do výšky 25 a pol kilometra.

Mohavská púšť 5. apríla (TABLET.TV) - Nová vesmírna loď spoločnosti Virgin Galactic sa dočkala významného míľnika. Po vynesení materskou loďou s názvom Eve do výšky vyše 15 kilometrov ju uvoľnili. Krátko potom nastal skrátený zážih motoru – vôbec prvý motorický letový test rakety – a loď začala stúpať. 

Pri skúškach išlo o prvý zážih motora rakety od havárie vesmírnej lode VSS Enterprise v roku 2014. V troskách stroja vtedy zahynul jeden z pilotov a druhý prežil s ťažkými zraneniami len zhodou náhod. Celý projekt mal kvôli nehode niekoľkoročný sklz a objavovali sa otázky, či tragédia firmu nepoloží. Dôležité bolo, že k nehode nedošlo kvôli nejakej závažnej chybe návrhu, kvôli ktorej by sa musel kompletne prepracovať návrh stroja. Vyšetrovanie ukázalo, že nehodu spôsobil pilot. Vo februári 2016 společnosť predstavila nový exemplár lodi SpaceShip Two, označovaný názvom VSS Unity. Bol to prvý stroj, ktorý postavila The Spaceship Company, sesterská společnost Virgin Galactic. V dalších mesiacoch prišli na rad ostré skúšky.

Loď VSS Unity je poháňaná hybridným raketovým motorom. Ako okysličovadlo používa kvapalný oxid dusičitý. Ako palivo slúži termoplastická hmota na báze polyamidu, ktorá má zlepšiť vlastnosti motoru.