Na zamrznutom Bajkalskom jazere pretekali ľadové jachty
PREHRAŤ

Na zamrznutom Bajkalskom jazere pretekali ľadové jachty

Na svoje si prišli nielen súťažiaci, ale aj návštevníci, ktorých prekvapili najmä samotné jachty ako aj rýchlosť, ktorú za veterného počasia dosiahli.

Bajkal 9. apríla (TABLET.TV) – Na Bajkalskom jazere sa počas uplynulého víkendu uskutočnila medzinárodná súťaž v oblasti ľadového jachtingu. Na v poradí už šiestom ročníku týchto pretekov v Rusku sa stretli desiatky súťažiacich z viacerých krajín, napríklad aj zo Spojených štátov amerických či zo susedného Poľska. Na svoje si prišli nielen súťažiaci, ale aj návštevníci, ktorých prekvapili najmä samotné jachty ako aj rýchlosť, ktorú za veterného počasia dosiahli.

"Ľadová jachta je ako klasická jachta – len na čepeliach, ako majú ľadové korčule. Tí, ktorí tu pretekajú, podobne športujú aj v lete," uviedla pre agentúru AP hlavná porotkyňa súťaže Taťjana Jarmakova.

Rýchlosť, akou sa dokáže jachta na ľade pohybovať, determinuje rýchlosť vetra a ten podujatiu cez víkend skutočne prial. V niektorých častiach jazera dosahoval rýchlosť takmer 40 kilometrov za hodinu.

Jachta sa na ľade hýbe pomocou oceľových čepelí. Jej vodič pomocou sieťoviny reguluje smer jazdy, ale tiež aj zvýšenie, prípadne zníženie rýchlosti. "Vietor bol tento raz dosť silný, dokonca spôsoboval aj to, že mnohé jachty boli veľmi blízko pri sebe, čo je nebezpečné. Je to snáď to najväčšie nebezpečenstvo, a preto sa treba riadiť pravidlami, presne ako v cestnej premávke," uviedla Jarmakova.

Aj viacerí súťažiaci sa zhodujú, že tesná blízkosť medzi jednotlivými súťažiacimi je najväčším strašiakom. Platí to najmä pri vysokej rýchlosti vetra. Baikal Ice Cup sa ale tento rok zaobišiel bez vážnejších komplikácií a jeho organizátori všetkým priaznivcom odkazujú, že už dnes sa s vetrom vo vlasoch môžu tešiť na ďalší, siedmy ročník.