Nadačný fond AXA podporil mladých inovátorov
PREHRAŤ

Nadačný fond AXA podporil mladých inovátorov

V Bratislave odovzdali zástupcovia fondu, ktorý spravuje Nadácia Pontis, finančnú podporu dvadsiatim budúcim vedcom na rozvoj ich projektov, prípadne na účasť na medzinárodných súťažiach a fórach.

Bratislava 19. apríla (TABLET.TV) – Odvážne projekty mladých inovátorov zo slovenských škôl už po siedmykrát podporil AXA Nadačný fond. V Bratislave odovzdali zástupcovia fondu, ktorý spravuje Nadácia Pontis, finančnú podporu dvadsiatim budúcim vedcom na rozvoj ich projektov, prípadne na účasť na medzinárodných súťažiach a fórach. Finalistom siedmeho ročníka grantovej výzvy Inovátor 2018 v AXA Nadačnom fonde rozdelili spolu 30 tisíc eur na projekty z oblasti medicíny, fyziky, chémie a robotiky.

Medzi vybranými vedeckými prácami siedmeho ročníka je napríklad projekt, ktorý by mal pomôcť znížiť dopad chemického priemyslu na životné prostredie, alebo ďalší, ktorý umožní zvýšiť kvalitu života onkopacientom nahradením syntetických chemoterapeutík prírodnými látkami.

Ďalší finalisti vyvíjajú náhrady za titánové ortopedické implantáty. Adam Kocka sa zasa rozhodol natočiť dokument o práci Klubu vojenskej histórie Beskydy. Autonómnym robotom sa vo svojom projekte venoval Oliver Kudzia a legorobotike zasa Jakub Macko.

AXA Nadačný fond podporuje študentov vo veku od 15 do 26 rokov a umožňuje mladým vedcom získať potrebné finančné prostriedky na projekty v oblasti vzdelávania, prírodných alebo humanitných vied. Podmienkou získania grantu sú výborné študijné výsledky a účasť na odborných súťažiach, alebo angažovanie v záujmovej činnosti.