Trump sa poďakoval Kimovi za vrátenie pozostatkov amerických vojakov
PREHRAŤ

Trump sa poďakoval Kimovi za vrátenie pozostatkov amerických vojakov

Americký viceprezident Mike Pence slávnostne prijal v stredu miestneho času na Havaji pozostatky predpokladaných padlých amerických vojakov, ktoré Spojeným štátom odovzdala Severná Kórea.

Washington 2. augusta (TASR) - Prezident USA Donald Trump sa poďakoval Kim Čong-unovi za vrátenie pozostatkov amerických vojakov zabitých v kórejskej vojne v rokoch 1950-53 a dodal, že sa teší na "skoré" stretnutie so severokórejským vodcom. Vo štvrtok o tom informovala agentúra DPA.

"Ďakujem vám, predseda Kim Čong-un, že ste dodržali sľub a začali proces navracania pozostatkov našich veľkých a milovaných nezvestných padlých vojakov domov!" napísal Trump na Twitteri.

"Vôbec ma neprekvapuje, že ste tento krok uskutočnili. Takisto vám ďakujem za váš pekný list - teším sa na skoré stretnutie s vami!" dodal americký prezident.

Nie je jasné, na aký list Trump poukazoval, a ani to, kedy by sa mal stretnúť s Kimom. Avšak po júnovom historickom summite oboch lídrov v Singapure severokórejské médiá informovali, že Kim prijal Trumpovo pozvanie na návštevu Spojených štátov, pričom aj Trump vyhlásil, že Kima raz "rozhodne" pozvú do Bieleho domu.

Americký viceprezident Mike Pence slávnostne prijal v stredu miestneho času na Havaji pozostatky predpokladaných padlých amerických vojakov, ktoré Spojeným štátom odovzdala Severná Kórea. Príslušníci americkej armády prevzali 55 rakiev zahalených americkými zástavami z vojenských transportných lietadiel a preniesli ich do hangára na letecko-námornej základni Pearl Harbor-Hickam pri Honolulu. Prijatie desiatok pozostatkov vojakov - desaťročia po skončení kórejskej vojny v roku 1953 - sprevádzal smútočný obrad.

Pozostatky následne prenesenú do laboratória priamo na základni, kde ich podrobia hĺbkovej analýze a identifikácii.

Nemenovaný americký bezpečnostný predstaviteľ v utorok uviedol, že zrejme prejdú mesiace, ak nie roky, kým sa s istotou určí totožnosť jednotlivých pozostatkov. Severná Kórea odovzdala pozostatky tak, že k nim bol pripojený len jednoduchý armádny identifikačný štítok.

Severná Kórea odovzdala pozostatky v 55 schránkach už minulý týždeň a povolila transportnému lietadlu americkej armády odviezť ich na leteckú základňu USA pri juhokórejskej metropole Soul. Pred odletom na Havaj sa v stredu v Južnej Kórei konala repatriačná ceremónia.

Repatriácia je prelomom v dlhodobo pozastavenom úsilí USA získať od Severnej Kórey pozostatky padlých. Po kórejskej vojne z rokov 1950-53 je zaregistrovaných ako nezvestných približne 7700 amerických vojakov a v Severnej Kórei sa ich stále nachádza 5300. V kórejskej vojne zahynulo celkovo približne 33.000 amerických vojakov.