MENDOCINO COMPLEX: Historicky najväčší požiar v Kalifornii si vyžiadal ďalšie evakuácie
PREHRAŤ

MENDOCINO COMPLEX: Historicky najväčší požiar v Kalifornii si vyžiadal ďalšie evakuácie

Kalifornia čelí najväčšej požiarnej skaze vo svojej histórii.

Los Angeles 9. augusta (TABLET.TV) – Najväčší požiar v histórii amerického štátu Kalifornia sa ešte stále nepodarilo dostať pod kontrolu. Kvôli plameňom museli evakuovať už aj ďalších obyvateľov. Mnohí z nich sú pripravení na to, že svoj domov budú musieť opustiť skôr, ako o tom oficiálne rozhodnú úrady. Informovala o tom agentúra AP.

"Niektorí susedia hovorili, že všetky veci už majú zbalené a sú pripravení na okamžitú evakuáciu. Teda v prípade, ak by ju nariadili. Je to záležitosť len toho, aby sme všetko nahádzali do áut a odtiaľto sme preč za menej ako päť minút," uviedol pre agentúru jeden z miestnych obyvateľov.

Kalifornia čelí najväčšej požiarnej skaze vo svojej histórii. Úrady už požiadali aj o medzinárodnú pomoc. Do boja s plameňmi sa zapojili desiatky posíl zo zahraničia.

"Je tu približne 40 hasičov z Nového Zélandu a asi tak 120 z Austrálie. Dostali sme žiadosť o pomoc od federálnych agentúr USA. Takže sme prišli a pomôžeme tak veľmi, ako sa len dá," informoval novozélandský hasič Craig Cottrill. Podľa austrálskeho hasiča Roba Goreho ide o rozsiahly požiar. "Je to obrovský oheň. Veľa ľudí sa podieľa na tom, aby sme ho dostali pod kontrolu. Je skvelé sledovať, ako všetci pracujú na jednom a tom istom," doplnil.

Plamene už spálili bezmála 1500 kilometrov štvorcových - horí oblasť s rozlohou porovnateľnou s veľkosťou kalifornskej metropoly Los Angeles.