K útoku na predmestí Paríža sa prihlásil Islamský štát
PREHRAŤ

K útoku na predmestí Paríža sa prihlásil Islamský štát

Denník Le Parisien uviedol, že páchateľom bol 35-ročný Kamel S. Obeťami útoku sú jeho vlastná sestra a matka.

Paríž 23. augusta (TASR) - Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) sa prihlásila k útoku nožom, ktorý si vo štvrtok na predmestí Paríža vyžiadal dvoch mŕtvych a jedného vážne zraneného. Informovala o tom agentúra Amák blízka IS s tým, že útok v meste Trappes, ktoré je súčasťou parížskej aglomerácie, vykonal "bojovník Islamského štátu". Toto tvrdenie však nepodložila žiadnymi dôkazmi. 

Podľa francúzskej televízie BFM-TV muž počas útoku vykrikoval arabskú frázu Alláhu akbar (Boh je najväčší).

Denník Le Parisien uviedol, že páchateľom bol 35-ročný Kamel S. Obeťami útoku sú jeho vlastná sestra a matka. Zranená osoba nie je jeho príbuzný. Podľa jednej z vyšetrovacích verzii mohlo ísť o rodinný spor. 

Páchateľ sa po útoku ukryl v jednom z domov. Keď z neho opäť vyšiel, začal ohrozovať policajtov, ktorí ho "neutralizovali". Podľa informácie miestnej prefektúry je útočník mŕtvy. Motív jeho činu nebol bezprostredne známy.

Minister vnútra Gérard Collomb ocenil rýchly zásah bezpečnostných síl a prisľúbil objasnenie okolností celej tragédie.

Podľa BFM-TV sa útočník narodil v roku 1982. Pred dvoma rokmi ho odsúdili za prejavovanie sympatií k terorizmu. 

Trappes má okolo 30.000 obyvateľov a patrí medzi chudobné oblasti departementu Yvelines. Polovica z miestnych obyvateľov má menej ako 25 rokov a miera nezamestnanosti tam dosahuje takmer 20 percent.

Výberová chronológia teroristických útokov vo Francúzsku od roku 2015


- 7. januára 2015 - Dvaja maskovaní muži zaútočili na redakciu francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo v Paríži. Pri teroristickom útoku zahynulo 12 ľudí. Satirický magazín pred útokom čelil zo strany islamistov vyhrážkam za kontroverzné karikatúry proroka Mohameda. Medzi obeťami boli aj dvaja policajti.


- 13. novembra 2015 - Pri sérii útokov v Paríži zahynulo 130 ľudí a 350 bolo zranených. Útočili tri koordinované tímy teroristov.


- 13. júna 2016 - Larossi Abballa, 25-ročný francúzsky občan, ubodal v obci Magnanville ležiacej 60 kilometrov severozápadne od Paríža na smrť policajta a jeho manželku, ktorá pracovala na francúzskom ministerstve vnútra. Ich trojročného syna sa podarilo zachrániť živého. Abballa prisahal vernosť extrémistickej organizácii islamský štát (IS).


- 14. júla 2016 - Mohamed Lahouaiej Bouhlel, ktorý v Nice vrazil nákladným vozidlom do davu ľudí oslavujúcich Deň dobytia Bastily, zabil 85 ľudí a viac ako 300 zranil. Muž konal podľa vyšetrovateľov v súlade s výzvami rôznych islamistických organizácií vrátane IS na využívanie motorových vozidiel pri vraždení "neveriacich". Podľa ľudí z okruhu svojich známych bol moslimom, avšak nebol vnímaný ako silno veriaci človek.


- 26. júla 2016 - Dvojica mladých džihádistov zavraždila priamo v kostole v meste Saint-Etienne-du-Rouvray neďaleko Rouenu 85-ročného kňaza Jacquesa Hamela. Polícia ich zastrelila.


- 3. februára 2017 - 29-ročný Egypťan Abdalláh Ridá Rifáí Hamamí zaútočil mačetou na jedného z vojakov pri svetoznámom parížskom múzeu Louvre. Polícia ho postrelila a zadržala. Počas výsluchu sa priznal, že sa hlási k myšlienkam džihádistickej organizácie Islamský štát. Tvrdil tiež, že chcel len posprejovať diela vystavené v Louvri.


- 20 apríla 2017 - Jeden policajt zahynul a dvaja utrpeli zranenia pri streľbe na parížskom bulvári Champs-Élysées, kde páchateľ spustil paľbu na policajtov strážiacich okolie vchodu do stanice metra Franklina Roosevelta. Po čine, pri ktorom utrpel zranenia aj náhodný okoloidúci, sa útočník pokúsil utiecť. Jeden zo zranených policajtov spolu s kolegom, ktorý sa nachádzal v blízkosti miesta činu, ho však na úteku zastrelili. Páchateľom bol občan Francúzska.


- 1. októbra 2017 - Dve ženy zabil neznámy útočník pred hlavnou železničnou stanicou Saint-Charles v juhofrancúzskom meste Marseille. Vyšetrovanie prípadu prevzala parížska protiteroristická prokuratúra.


- 23. marca 2018 - Štyroch mŕtvych a 15 zranených si vyžiadala rukojemnícka dráma v supermarkete v Trebes na juhu Francúzska. Páchateľ predtým strieľal v neďalekom Carcassonne na príslušníkov policajnej zložky CRS. Muž, 25-ročný Redouan Lakdim, narodený v Maroku sa prihlásil k tzv. Islamskému štátu a žiadal prepustenie Salaha Abdeslama. Dvoch ľudí zabil v supermarkete, kde ho elitná policajná jednotka nakoniec zabila. Predtým zastrelil spolucestujúceho v aute, ktoré uniesol. Štvrtou obeťou sa stal 44-ročný príslušník žandarmérie Arnaud Beltrame, ktorý sa dobrovoľne vymenil za jednu rukojemníčku v supermarkete.


12. mája 2018 - K útoku nožom došlo okolo 21.00 h v druhom parížskom obvode neďaleko Parížskej opery. Páchateľa zastrelili policajti, ktorí sa ho podľa svedkov po príchode na miesto útoku najskôr pokúšali zastaviť elektrošokom, keď sa aj na nich vyrútil s nožom. Obeťou útočníka bol 29-ročný muž. Štyroch ľudí zranil (dve ženy a dvoch mužov). K útoku sa prihlásil tzv. Islamský štát.


17. júna 2018 - Dvoch ľudí zranila orezávačom žena v supermarkete v juhofrancúzskom meste La Seyne-sur-Mer. Kričala pri tom "Alláhu akbar". Jeden zo zákazníkov supermarketu bol zranený na hrudníku a hospitalizovaný. Ďalšou zranenou bola žena pri pokladni. Útočníčku polícia zadržala.