PREPÍSAL HISTÓRIU: Preplával 530 kilometrový úsek Lamanšského prielivu
PREHRAŤ

PREPÍSAL HISTÓRIU: Preplával 530 kilometrový úsek Lamanšského prielivu

Na takmer 530 kilometrovej trase mu cestu skrížili viaceré komplikácie ako búrky, medúzy alebo morské víry, no aj napriek tomu svoju finálnu fázu dokončil pod ikonickými bielymi skalami v Doveri.

Dover, 30. augusta (TABLET.TV) – Vytrvalostný plavec Lewis Pugh sa stal prvým mužom na svete, ktorý úspešne preplával kanál La Manche v úseku od juhozápadného pobrežia Veľkej Británie až po Dover. Informovala o tom agentúra AP.

 

Svoj najdobrodružnejší plavecký výkon začal ešte 12. júla. Na takmer 530 kilometrovej trase mu cestu skrížili viaceré komplikácie ako búrky, medúzy alebo morské víry, no aj napriek tomu svoju finálnu fázu dokončil pod ikonickými bielymi skalami v Doveri. Svojím výkonom chce upriamiť pozornosť na ochranu oceánov.

 

"Až teraz sa začína skutočná práca. Som naozaj vyčerpaný, rád by som mal dobrý , dlhý a kvalitný spánok. V druhom rade chcem, aby sa na najbližšom samite G7 otvorila diskusia o tom, ako chrániť naše oceány. Čaká nás veľmi veľa práce, aby sme sa dostali aj k dohovoru o otvorenom mori, kde sa stretávajú všetky národy sveta a všetci by sme mali naše moria a oceány chrániť," priblížil Pugh.

 

Ako tiež uviedol s ministrom pre životné prostredie Spojeného kráľovstva mal konštruktívnu diskusiu. "Upozornil som ho na to, že len sedem kilometrov štvorcových na britskom pobreží je chránených. Iba sedem. A vody okolo Veľkej Británie majú 750-tisíc kilometrov štvorcových," dodal.

 

48-ročný plavec z Anglicka sa venuje plávaniu už viac ako 30 rokov. Preplával aj vybrané úseky Severného ľadového oceánu či ľadovce v Himalájach. Obáva sa, že stav oceánov sa najmä za posledné roky rapídne zhoršil. Za problém označil nielen globálne otepľovanie, ale aj plasty.