CHMELÁR a HRABKO sa nezhodli. Je zrušenie amnestií dobrou správou?
PREHRAŤ

CHMELÁR a HRABKO sa nezhodli. Je zrušenie amnestií dobrou správou?

Zvolenie Miroslava Lajčáka za predsedu Valného zhromaždenia OSN bolo veľkým úspechom slovenskej diplomacie, uviedli v TABLET.TV J.Hrabko a E.Chmelár.

Bratislava 2. júna (Teraz.sk) – Aj keď bolo zrušenie Mečiarových amnestií z ústavného hľadiska problematickým riešením, pre Slovensko je dobrou správou. „Najdôležitejšie na tom je, že tento príbeh sa skončil a skončil sa fakticky úspešne. Občania už potrebovali nejakú dobrú správu, že spravodlivosť zvíťazí. Je to síce len drobné víťazstvo, lebo stále nevieme, či vinníci pôjdu za mreže. Už avizovali, že sa obrátia na Európsky súd pre ľudské práva. Ale ide o niečo iné, a to povedala aj pani Remiášová, že chce, aby boli vinníci pomenovaní,“ povedal v TABLET.TV politický analytik Eduard Chmelár.

Reagoval aj na opakovane vyjadrené obavy opozičných politikov, že uznesenie parlamentu bolo schválené tak, aby ho Ústavný súd (ÚS) SR neskôr zrušil. „Opozícia aj médiá sadli na lep Robertovi Ficovi, keď vyhlasovali, že blafuje. Mne už vtedy bolo jasné, že nemá prečo blafovať, lebo nemá čo stratiť, ak to na ÚS prejde,“ poznamenal Chmelár na margo rozhodnutia ÚS, ktorý zrušenie amnestií odobril.

Dodal, že rozhodnutie premiéra Roberta Fica hľadať riešenie, ako zrušiť amnestie, bolo výsledkom verejného tlaku. „Bol pod tlakom verejnosti, ale nie kvôli amnestiám. Kvôli kauzám Kaliňáka a Bašternáka,“ oponoval Chmelárovi publicista Juraj Hrabko.

Viac čítajte tu.