CHMELÁR a HRABKO: Ak by sa Mičev nevzdal, vlastne by podporil Kotlebu
PREHRAŤ

CHMELÁR a HRABKO: Ak by sa Mičev nevzdal, vlastne by podporil Kotlebu

Španielsky premiér Mariano Rajoy postupoval ako slon v porceláne a z katalánskeho problému vyrobil drámu, povedali v TABLET.TV J. Hrabko a E. Chmelár.

Bratislava 5. októbra (Teraz.sk) – Je vysoko pravdepodobné, že po Martinovi Klusovi (SaS) sa kandidatúry na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v prospech Jána Luntera vzdá aj nezávislý kandidát Stanislav Mičev, ktorý na piatok 6. októbra avizoval tlačovú konferenciu. V diskusii na TABLET.TV sa na tom zhodol publicista Juraj Hrabko a politický analytik Eduard Chmelár.

Mičev sa totiž, podobne ako Klus, zaviazal vzdať kandidatúry v prípade, že bude mať Marian Kotleba (ĽS-NS) silnejšieho demokratického oponenta. Podľa septembrového prieskumu agentúry Focus by nezávislý kandidát Ján Lunter získal podporu až 30,9 percenta respondentov, Marian Kotleba 22,2 percenta, Martin Klus by získal 11 percent, Stanislav Mičev 10,4 percenta, Martin Juhaniak 8,7 a ostatní kandidáti pod päť percent hlasov.

Klus na výsledky prieskumov zareagoval tým, že svoju kandidatúru stiahol v prospech Jána Luntera. „Nepochybujem o tom, že Stanislav Mičev sa vzdá kandidatúry. Ak to neurobí, podpíše si ortieľ, lebo nemá šancu vyhrať tieto župné voľby a bude potom zodpovedný, ak vyhrá Marian Kotleba,“ povedal v diskusii Hrabko.

„Treba oceniť postup Martina Klusa. Nešiel do vopred prehratého zápasu a urobil to dobre. Lepšie ako strana Smer, ktorá nenašla odvahu postaviť protikandidáta,“ dodal. 

„V prvom rade by som chcel vyzdvihnúť, že to Martin Klus spravil naozaj elegantne, vidieť, že ako politik rastie a dozrieva. Okrem toho je od fachu a ako politológ musel vedieť, že pri rozdiele piatich percent môžete ešte o niečom snívať, ale ak má ten druhý kandidát trojnásobok hlasov, tak to za mesiac nedáte,“ reagoval Chmelár.

„Skôr sa čudujem ostatným kandidátom. Nepochybujem o tom, že Stanislav Mičev sa napokon vzdá. Nie je to isté, ale predpokladám, že tlačovú konferenciu zvolal na piatok so zámerom, že sa vzdá. Považujem ho za natoľko realistického a zodpovedného,“ povedal. „Aj vzhľadom na to, že od začiatku vstupoval do kampane so zámerom, že hlavným cieľom je poraziť Kotlebu,“poznamenal Chmelár. 

Viac čítajte tu.