CHMELÁR a HRABKO: Kotleba je favoritom, ktorý môže prísť o všetko
PREHRAŤ

CHMELÁR a HRABKO: Kotleba je favoritom, ktorý môže prísť o všetko

Prípad zverejnenia daňových informácií I.Matoviča a kauza jeho tvrdení o premiérovi nie sú podobné. Ale to neznamená, že zodpovedné orgány nemajú dvojaký meter, zhodli sa v TABLET.TV Hrabko a Chmelár.

Bratislava 14. októbra (Teraz.sk) – Hoci prieskumy v Banskobystrickom samosprávnom kraji favorizujú v boji o post predsedu nezávislého kandidáta Jána Luntera, najsilnejším kandidátom, najmä v prípade nízkej voličskej účasti, je stále Marian Kotleba (ĽS NS). „Má skrytých voličov a náskok Luntera je veľmi malý. Rozhodujúcu úlohu musia zohrať samotní odstupujúci kandidáti Mičev a Klus, musia nájsť rozumné dôvody pre to, prečo je rozumné ísť voliť. Od voličskej účasti závisí všetko, pri vysokej voličskej účasti Kotleba matematicky nemá šancu,“ povedal v diskusii s publicistom Jurajom Hrabkom politický analytik Eduard Chmelár.

Obaja sa zhodli na tom, že vklad prezidenta Andreja Kisku, ktorý ocenil rozhodnutie Martina Klusa a Stanislava Mičeva odstúpiť v Lunterov prospech, môže byť skôr kontraproduktívny. Podľa Chmelára prezident už dnes spoločnosť skôr polarizuje ako spája a mohol časť voličov odradiť. 

„Tieto vyjadrenia sa dajú považovať aj za zasahovanie prezidenta do volieb. Neupieram mu jeho názor, ale treba vidieť aj spôsoby a kontext v ktorom to robí,“ povedal Hrabko. Dodal, že on by v súčasnej situácii nesortoval strany na demokratické a nedemokratické. „ĽS NS musíme vnímať ako stranu, ktorá pôsobí v rámci ústavy a zákona, zatiaľ ju nikto nezrušil,“ upozornil.

S Chmelárom súhlasí v tom, že voličská účasť bude dôležitým faktorom, ale aj to, ktorá strana zmobilizuje viac voličov. „Pôjde o to, kto bude mať viac „trvanlivých“ voličov, ktorí sa reálne zdvihnú zo stoličiek a prídu voliť. Na toto doplatil v Banskej Bystrici Smer pred štyrmi rokmi. Kto všetko je dnes za pánom Lunterom, to je bizarná koalícia, počnúc Smerom cez maďarské strany, cez SaS, OĽaNO, SNS až po prezidenta. Všetci tí, čo sa na celoštátnej úrovni nedokážu na ničom dohodnúť,“ poznamenal Hrabko.

Viac čítajte tu.