CHMELÁR a HRABKO: Zeman to hrá na prvé volebné kolo, ale asi budú dve
PREHRAŤ

CHMELÁR a HRABKO: Zeman to hrá na prvé volebné kolo, ale asi budú dve

Podľa Chmelára je dôležité dostať čím skôr exsiskára Ľ.Kosíka z Mali, aby sa prešetrili jeho vyhlásenia. Podľa Hrabka treba najprv preveriť, či ich naozaj poslal on. Uviedli to v debate na TABLET.TV.

Bratislava 13. januára (Teraz.sk) – Cieľom českého prezidenta a zároveň kandidáta na tento post Miloša Zemana je vyhrať už v prvom volebnom kole. Nie iba preto, aby získal funkciu skôr, ale aj preto, že v druhom kole sa môže proti nemu mobilizovať väčšia masa voličov a ohroziť tak jeho víťazstvo. „Môže sa stať, že hrá na prvé kolo. Či to bude stačiť? Ja si myslím, že nie. Ale nedá sa to ani vylúčiť,“ odhadol v TABLET.TV v diskusii s publicistom Jurajom Hrabkom politický analytik Eduard Chmelár.

Na víťazstvo už v prvom volebnom kole potrebuje Zeman viac ako polovicu hlasov, inak sa bude konať druhé kolo volieb, do ktorého postupujú dvaja najúspešnejší kandidáti z kola prvého. „Po prvom kole budeme múdrejší. Uvidíme, aké budú výsledky a ako sa budú správať kandidáti, ktorí nepostúpia do druhého kola. Či to bude ´všetci proti Zemanovi´ alebo nie. A aká bude účasť,“ poznamenal Hrabko.

Chmelár ho doplnil, že vyššia účasť bude podľa neho viac vyhovoať Zemanovým súperom.„Rozdelil by som kandidátov na tri skupiny. Prvá sú skutoční vyzývatelia Miloša Zemana ako Jiří Drahoš, Michal Horáček. Prípadne by sa tam ešte možno dal zaradiť Mirek Topolánek a Pavel Fischer. Aj keď tí sú už možno v inej lige. A nemôžem sa zbaviť pocitu, že Mirek Topolánek kandidoval, aby niekomu odobral hlasy. Jeho kandidatúra na poslednú chvíľu nedáva zmysel,“rozoberá šance kandidátov Chmelár.

„Druhá skupina sú kandidáti, ktorí chcú zviditeľniť svoje marginálne strany, či už je to ODA (Vratislav Kulhánek), Realisti (Jiří Hynek) alebo Rozumní (Petr Hannig). A napokon je to lekár Marek Hilšer, ktorý kandiduje ktovie prečo,“ dodal.

Šancu postúpiť so Zemanom do druhého kola majú podľa neho najmä Jiří Drahoš a Michal Horáček. „Stávkové kancelárie nedávajú Horáčkovi veľké šance, v poslednej televíznej debate kandidátov však bol podľa mňa najkompetentnejší,“ upozornil Chmelár.

„Nie len analytici, ale aj prieskumy verejnej mienky zatiaľ stavajú Drahoša nad Horáčka. Samozrejme, k prekvapeniu môže prísť. Koniec – koncov, knieža Schwarzenberg mal v predchádzajúcich voľbách skončiť podľa prieskumov na treťom až štvrtom mieste a napokon postúpil do druhého kola,“ reagoval Hrabko. 

Viac čítajte tu.