CHMELÁR: Kríza je v KDH, aj OĽaNO a prezidentskí kandidáti sa boja
PREHRAŤ

CHMELÁR: Kríza je v KDH, aj OĽaNO a prezidentskí kandidáti sa boja

Dobré správy sú, že sa konečne sa podarilo kompletizovať Súdnu radu a zvoliť kandidáta na sudcu Všeobecného súdu EÚ, upozornil v diskusii s E. Chmelárom v TABLET.TV publicista J.Hrabko.

ratislava 10. februára (Teraz.sk) – Rozhodnutie expredsedu poslaneckého klubu OľaNO Richarda Vašečku opustiť hnutie a kandidovať na predsedu KDH je symptómom krízy, ktorou v súčasnosti prechádzajú obidva politické subjekty. V diskusii na TABLET.TV sa na tom zhodol politický analytik Eduard Chmelár s publicistom Jurajom Hrabkom.

Problémom KDH podľa analytikov je, že nezvládlo posledné parlamentné voľby a teraz hľadá podobu, v akej by sa vrátilo späť do Národnej rady (NR) SR. OĽaNO zasa vstúpilo na slovenskú politickú scénu ako platforma, ktorá mala umožniť vstup do NR SR jednotlivcom, teda nezávislým kandidátom a väčšie ambície nemalo. Tento politický koncept sa však už vyčerpal. 

„Projekt OľaNO sa začína rozpadávať. To nie je len pán Vašečka, Matovičovi už dvaja poslanci odišli a ďalší dvaja, zakladajúci členovia, odišli do žúp. Jedna z hlavných príčin nie je povaha Igora Matoviča, ale to, že OĹaNO odišlo od svojho pôvodného projektu a nevie, čo s ním ďalej,“povedal Chmelár. 

„Oni pôvodne ani nechceli zakladať strany, len byť platformou pre kandidatúru nezávislých osobností. Bolo to postavené na tom, že presadia volebnú reformu, ktorá umožní kandidovať jednotlivcom. Toto sa im za tie roky nepodarilo otvoriť ani len ako tému alebo návrh. Ustúpili z toho,“ dodal. 

„A momentálne, možno aj pod tlakom pripravovaného nového zákona o politických stranách z dielne Andreja Danka, sa pripravujú na konštituovanie riadnej politickej strany. Ale evidentne nemajú vyjasnené, aká by tá strana mala byť,“ zdôraznil Chmelár.

Viac čítajte tu.