HRABKO o prieskume: Smer klesol. SaS a OĽaNO zatienila ulica, stagnujú
PREHRAŤ

HRABKO o prieskume: Smer klesol. SaS a OĽaNO zatienila ulica, stagnujú

Pavol Paška ako predseda parlamentu nebol veľkou politickou hviezdou. Ale spájať ho v deň úmrtia s mafiou, ako to urobil Igor Matovič, je nekultúrne a neokrôchané, povedal v TABLET.TV J. Hrabko.

Bratislava 15. apríla (Teraz.sk) – Aprílový prieskum preferencií agentúry AKO potvrdil, že podpora Smeru-SD v dôsledku politickej krízy klesla, na druhej strane SaS a OĽaNO protesty súvisiace s tragickými udalosťami nepriniesli očakávaný preferenčný nárast. SaS v porovaní s februárom stúpla o 0,9 percenta a OĽaNO o percento klesli. „Bola to situácia, pri ktorej vám nepomôžu ani tri tlačovky denne. Pozornosť verejnosti nebola sústredená na politické strany, ale na to, čo sa deje v uliciach. A tie tlačovky neboli veľmi dobre robené, pamätáme si, ako pani Ďuriš Nicholsonová vzniesla obvinenia na pani ministerku Matečnú a potom sa nepotvrdili. Koniec – koncov, na samotné protesty, ktoré organizovali tieto strany, prišlo minimum ľudí v porovnaní s protestami Za slušné Slovensko,“ povedal v diskusii na Tablet.tv publicista Juraj Hrabko.

„Aj výmena vlády sa hodnotí vo všeobecnosti ako úspech ulice, hoci podľa mňa to bol aj úspech tlaku Mosta – Híd,“ dodal na margo stagnácie SaS a OĽaNO. Najsilnejšia vládna strana Smer-SD podľa tohto prieskumu stratila v porovnaní s februárom štyri percentá. Potvrdili sa tým výsledky, ktoré agentúra Focus nemerala priamo v čase eskalácie protestov na uliciach. Podľa Hrabka sa nedá vylúčiť ďalší pokles Smeru až pod psychologickú dvadsaťpercentnú hranicu.

Z dlhodobého hľadiska to podľa neho neznamená, že Smer nemá šancu tento vývoj otočiť, dvojnásobná vražda novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej a následné protesty však zanechajú trvalú stopu. „Nevylučujem ani zastabilizovanie preferencií Smeru, prípadne nárast, ale Smer už nikdy nebude takým politickým hegemónom, akým bol v minulosti,“ povedal Hrabko.

Do prieskumu sa s približne trojpercentnou podporou dostali aj dve nové strany, Progresívne Slovensko Ivana Štefunka a SPOLU Miroslava Beblavého a nárast na viac ako osem percent zaznamenalo KDH. Podľa Hrabka to môže súvisieť aj s tým, že na straníckom sneme v boji o post predsedu uspel opäť Alojz Hlina.

Viac čítajte tu.