HRABKO: SaS a OĽaNO sa chýbajúce regionálne štruktúry môžu vypomstiť
PREHRAŤ

HRABKO: SaS a OĽaNO sa chýbajúce regionálne štruktúry môžu vypomstiť

Podľa politológa Jozefa Hrabinu stranám ako SNS alebo KDH práve regionálne štruktúry pomáhajú prekonávať veľké krízy. Strany, ktoré ich nemajú, môžu o preferencie prísť oveľa ľahšie.

Bratislava 17. novembra (Teraz.sk) – Opozičné OĽaNO, ale do značnej miery aj SaS rezignovali na budovanie širších regionálnych štruktúr a sústreďujú sa najmä na celoštátnu politiku. To ich však podľa publicistu Juraja Hrabka a politológa Jozefa Hrabinu robí oveľa zraniteľnejšími v prípade, že by sa dostali do nejakej väčšej krízy. Zhodli sa na tom v diskusii na TABLET.TV.

„Strany s tradičnými štruktúrami majú veľkú silu, veľký voličský potenciál, stačí malý impulz, zmení sa vedenie strany a strana je naspäť,“ pripomenul Hrabina, že SNS sa po štyroch rokoch mimo Národnej rady úspešne prepracovala naspäť a na dobrej ceste je aj KDH, ktoré z parlamentu vypadlo po posledných voľbách. Dodal, že široké štruktúry pomáhajú aj Smeru-SD a napriek enormnému tlaku si stále udržiava pozície, čoho dôsledkom je aj zatiaľ stále najlepší stranícky výsledok v komunálnych voľbách.

Hrabko reagoval, že Smer-SD je víťazom komunálnych volieb, ale len ak sa nepočítajú nezávislí kandidáti, ktorí obsadili najviac miest starostov a primátorov. „Toto sa môže vypomstiť. My tu máme zastupiteľský systém, systém postavený na politických stranách. Preto hovorím, že posolstvo volieb bolo dosť nešťastné, výhrou nezávislých a v podstate prehrou všetkých ostatných, lebo aj Smer prehral, ak ho porovnávame s nezávislými,“ upozornil Hrabko.

Obaja zaregistrovali relatívne dobrý výsledok strany Sme rodina v komunálnych voľbách. „Ale neviem si ju predstaviť vo vláde,“ reagoval Hrabko. Podľa Hrabinu Sme rodina už od svojho založenia regionálne štruktúry buduje. „Sme rodina sa profiluje od začiatku do konzervatívnej podoby, čiže nie je to mestská strana, oni si pravdepodobne zrátali, že dve a dve sú štyri. A že ich sila bude v regiónoch tak, ako to je v prípade SNS a Smeru,“ odhadol Hrabina. 

Viac čítajte tu.