HRABKO: Vystupovanie M. Lajčáka ohľadom migračného paktu je zmätočné
PREHRAŤ

HRABKO: Vystupovanie M. Lajčáka ohľadom migračného paktu je zmätočné

Posledné tri prieskumy verejnej mienky potvrdili, že si dominanciu na politickej scéne udržal Smer-SD a nové strany začali oscilovať okolo piatich percent, povedal Hrabko v TABLET.TV.

Bratislava 23. novembra (Teraz.sk) – Vystupovanie ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka ohľadom Globálneho paktu OSN o migrácií pôsobí do istej miery zmätočne. V diskusii na TABLET.TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

„Po stretnutí so šéfkou európskej diplomacie Federicou Mogheriniovou Lajčák povedal, že všetky námietky zo strany Európskej únie sú zahrnuté v texte,“ povedal Hrabko na margo vyjadrení ministra, ktorý aktuálne už hovorí o nových výhradách zo strany Slovenskej republiky. Tie by chcel v decembri predniesť na konferencii v tuniskom Marrákeši.

„Najväčšou výhradou by bolo, ak by s podporou paktu nesúhlasil parlament. Uznesenie má síce iba odporúčací charakter, ale ja si neviem predstaviť, že by vláda urobila niečo napriek vôli parlamentu,“ poznamenal Hrabko. Ak parlament uznesením odporučí ministrovi Lajčákovi ostať doma a na podujatie necestovať, je dokonca ochotný podať demisiu.

Slovenská národná strana, ktorá proti migračnému dohovoru ostro protestuje, však presadzuje aj to, aby Slovensko prejavilo svoj nesúhlas s paktom aj neúčasťou na konferencii. „Otázkou je, ako s tým naloží minister Lajčák. Celá záležitosť vznikala aj pod jeho vedením a bolo by smiešne až tragické, ak by sa konferencie v Marrákeši nemohol zúčastniť práve on,“ pripomenul Hrabko, že Lajčák ako predseda Valného zhromaždenia OSN spolupracoval na príprave dokumentu.

„Predpokladám, že sa to skončí kompromisom, jedna aj druhá strana ustúpi. Tým narážam najmä na účasť nášho ministra na konferencii v Marrákeši. SNS vyštartovala s tým, že by tam vôbec nemal ísť. Kompromis by mohol byť v tom, že tam pôjde, ale povie tam naše výhrady,“povedal Hrabko.

Viac čítajte tu.