HRABKO: Migračný pakt OSN teraz vložia do vitríny a život pôjde ďalej
PREHRAŤ

HRABKO: Migračný pakt OSN teraz vložia do vitríny a život pôjde ďalej

Zobrať niečo na vedomie je jedna vec a rozhodnúť o demisii je druhá vec. Podľa môjho názoru je pán Lajčák stále ešte v demisii, povedal v TABLET.TV publicista Juraj Hrabko.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Na konferencii Organizácie Spojených národov (OSN) v marockom Marrákeši v pondelok 10. decembra zástupcovia zo 164 krajín aklamáciou schválili globálny pakt o migrácii, podľa publicistu Juraja Hrabka to však žiadny zásadný zlom vo vývoji tohto problému neprinesie. „Vo svetovej politike sa nezmenilo nič. Je to dokument, akých OSN prijíma „x“. Bude vložený do vitríny a život ide ďalej,“ povedal v diskusii na TABLET.TV.

„Akurát Slovensko prišlo trochu o svoju povesť a aj niektoré iné štáty. Lebo tento dokument sa pripravoval rok a okrem USA sa nikto proti nemu nepostavil. A až po dosiahnutí dohody od nej zrazu začali jednotlivé krajiny odstupovať,“ pripomenul, že pôvodne sa k textu hlásilo až 193 členských štátov OSN, časť z nich, vrátane Slovenska, však na poslednú chvíľu svoju podporu stiahla.

Na margo slovenského predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktoré sa začína 1. januára budúceho roka, Hrabko povedal, že od Slovenska sa nad rámec bežnej agendy očakáva, že sa pokúsime prispieť k zmierneniu napätia na Ukrajine. „To sa očakáva aj preto, že Ukrajina je náš sused a aj preto, že to napätie sa v posledných mesiacoch zvyšuje,“ poznamenal Hrabko.

Viac čítajte tu.