HRABKO: Komentáre o Mayovej a odpornej ponožke z telocvične boli kruté
PREHRAŤ

HRABKO: Komentáre o Mayovej a odpornej ponožke z telocvične boli kruté

Štáty ako Holandsko, Nemecko či Česká republika už prijímajú legislatívu pre prípad brexitu bez dohody. Je najvyšší čas sa nimi inšpirovať, povedal v TABLET.TV Juraj Hrabko.

Bratislava 19. januára (Teraz.sk) – Po debakli pri hlasovaní britskej Dolnej snemovne o návrhu dohody o brexite, ktorú s Európskou úniou vyrokovala premiérka Theresa Mayová, britská tlač nešetrila ostrou kritikou. Komentátor Daily Telegraph dokonca prirovnal prejav Mayovej pred hlasovaním v parlamente k "odpudzujúcej ponožke z telocvične"

„Bola to naozaj krutá porážka, možno preto boli aj komentáre také kruté. Hlasovanie už raz Mayová odložila a nedokázala získaný čas využiť na dohodnutie podpory v parlamente. To je jej zlyhanie. Otázne, či by niekto iný na jej mieste uspel, osobne si myslím, že nie,“ komentoval hlasovanie publicista Juraj Hrabko.

Proti dohode hlasovalo v utorok 15. januára až 432 poslancov, za bolo iba 202 britských zákonodarcov. „Dá sa označiť za v úvodzovkách „úspech“ Theresy Mayovej, že dokázala spojiť všetkých ostatných, ktorí si inak nevedia prísť ani na meno. Proti sebe,“ poznamenal Hrabko.

„Všetci sme vedeli, že nasledovať bude logicky návrh na vyslovenie nedôvery premiérke a že zrejme nebude úspešný. A ani nebol,“ dodal. V stredu 16. januára totiž britská premiérka ustála pokus o vyslovenie nedôvery kabinetu, postavilo sa za ňu 326 a proti bolo 306poslancov.

Premiérka teda začala nové rokovania, ktorých výsledok by mala predložiť už v pondelok 21. januára. „Uvidíme, s čím novým príde Theresa Mayová v pondelok, po rokovaniach. Dohodu v stave, v akom jej neprešla, už podľa mňa druhý krát nepredloží,“ povedal Hrabko. „To, čo najviac prekáža a je kameňom úrazu, je írska poistka. A v tejto chvíli si neviem predstaviť zo strany Európskej únie (EÚ) nový návrh, na ktorom by boli schopní sa dohodnúť,“ dodal.

Viac čítajte tu.