HRABKO: Vypočutie kandidátov na ústavných sudcov je kino pre verejnosť
PREHRAŤ

HRABKO: Vypočutie kandidátov na ústavných sudcov je kino pre verejnosť

Ak by Andrej Danko kandidoval na post prezidenta, ale nešiel by do diskusií a nemal by žiadnu kampaň, mal by veľmi slabý volebný výsledok, volila by ho prakticky len časť voličov SNS, povedal J.Hrabko

Bratislava 24. januára (Teraz.sk) – Vypočúvanie uchádzačov o posty ústavných sudcov na ústavnoprávnom výbore Národnej rady (NR) nemá veľký praktický význam, keďže výbor hodnotí len formálne a nie obsahové aspekty nominácií a aj o tých formálnych rozhoduje hlasovaním. V diskusii na TABLET.TV to povedal publicista Juraj Hrabko krátko pred začatím verejného vypočúvania uchádzačov v stredu 23. januára.

Hoci uchádzači pred výborom hovoria o svojej motivácii, vzdelaní či skúsenostiach v oblasti práva, výbor bude na konci dňa môcť hodnotiť len štyri formálne podmienky kandidatúry. „Ak bude výbor rešpektovať ústavu, sú tam len štyri podmienky, ktoré má výbor hodnotiť. Či kandidát dovŕšil vek 40 rokov, či je voliteľný do parlamentu, má za sebou najmenej 15 rokov činnosti v právnickom povolaní a musí mať vysokoškolské právnické vzdelanie. Žiadna iná podmienka nie je stanovená, o týchto bude výbor hlasovať,“ upozornil Hrabko.

O tom, či, a u ktorých uchádzačov boli tieto podmienky splnené teda rozhodne výbor na základe hlasovania väčšiny svojich členov po ukončení vypočutí pravdepodobne v piatok 25. januára. „Koho odporučí do pléna, o tom bude plénum hlasovať, koho neodporučí, o tom sa hlasovať nebude. Ostatné je len kino a divadlo,“ poznamenal Hrabko na margo ambícií najmä opozičných poslancov preveriť svojimi otázkami uchádzačov blízkych koalícii. V tejto súvislosti upozornil, že žiaden z uchádzačov nie je povinný sa vypočutia zúčastniť a ak sa zúčastní, nemá povinnosť na otázky odpovedať.

„Je nepochybné, že Robert Fico spopularizoval túto voľbu ústavných sudcov ako nikto predtým,“ poznamenal Hrabko. Osobne by však privítal, keby sa diskusia neorientovala len na osobu expremiéra, ale aj na otázky týkajúce sa sudcov ústavného súdu. Napríklad to, prečo musia mať na Slovensku všetci sudcovia urobenú bezpečnostnú previerku, iba sudcovia ústavného súdu nie.

Viac čítajte tu.