HRABKO: Prezidentov prejav v parlamente bol alibistický
PREHRAŤ

HRABKO: Prezidentov prejav v parlamente bol alibistický

Uvidíme, či budú informácie z Kuciakovho spisu unikať takým tempom ako doteraz, povedal Hrabko na margo presunutia časti agendy z vyšetrovacieho tímu Kuciakovej vraždy na inšpekciu MV SR.

Bratislava 7. februára (Teraz.sk) – Jedným z dôvodov, prečo sa prezident SR Andrej Kiska rozhodol prehovoriť v parlamente na tému voľby ústavných sudcov, môže byť podľa publicistu Juraja Hrabka to, že sa v tejto veci nepodarilo dosiahnuť politickú dohodu. „Lebo pri všetkej úcte, prezidenta teraz nie je nič do toho, čo sa deje v parlamente. Prezident príde na rad až po rozhodnutí Národnej rady a potom zase, naopak, parlamentu nebude nič do toho, čo urobí prezident,“ povedal Hrabko v diskusii na TABLET.TV.

Prezident Andrej Kiska v parlamente vyhlásil, že voľba ústavných sudcov bude pre budúcnosť Slovenska a dôveru ľudí v štát, demokraciu a spravodlivosť nesmierne dôležitá. Apeloval na poslancov, aby zvolili dobrých 18 kandidátov na ústavných sudcov a avizoval, že je pripravený vymenovať deviatich bez zbytočného odkladu. „Počúval som pána prezidenta pozorne, ale jeho prejav hodnotím ako vecne zbytočný, nesprávny a politicky alibistický,“ reagoval Hrabko.

Poslanci by aj podľa neho mali zvoliť osemnásť kandidátov, z ktorých by prezident potom vyberal polovicu, pokiaľ však neexistuje o ich podpore politická dohoda, je pravdepodobnejší iný scenár.

„Nepovedal by som, že nikoho nezvolia, predpokladám, že nejakých kandidátov zvolia, a potom bude závisieť od pána predsedu parlamentu, či pošle uznesenie hneď, alebo bude čakať, až kým nezvolia všetkých osemnásť kandidátov,“ poznamenal Hrabko. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) neskôr avizoval, že je ochotný zaslať prezidentovi aj uznesenie s menším ako plným počtom zvolených kandidátov.

Via čítajte tu.