J. Hrabko: Pri nízkej účasti v eurovoľbách môžu uspieť aj malé strany
PREHRAŤ

J. Hrabko: Pri nízkej účasti v eurovoľbách môžu uspieť aj malé strany

Na brexit bolo stanovených už päť rôznych termínov. Neustále ustupovanie Európsku úniu oslabuje, povedal v TABLET.TV publicista Juraj Hrabko.

Bratislava 14. apríla (Teraz.sk) – Načasovanie eurovolieb, ako aj nevýrazné témy kampane naznačujú, že volebná účasť môže byť opäť nízka a to vytvára šancu pre malé strany, ktoré by v parlamentných voľbách uspieť nedokázali. V diskusii na Tablet.tv to konštatoval publicista Juraj Hrabko.

„Európska kampaň bola doteraz v úzadí, prezidentské voľby mali prednosť,“ poznamenal Hrabko, ktorý neočakáva ostrú kampaň, ani množstvo podujatí v uliciach. „Skôr si myslím, že kampaň bude v internetovom prostredí. Zvlášť na sociálnych sieťach a tam ukáže každý kandidát, pretože sa opäť krúžkuje, akú má silu,“ povedal Hrabko. Pripomenul, že v eurovoľbách často postupujú do europarlamentu kandidáti na základe počtu preferenčných hlasov. Každý volič bude môcť na kandidátnej listine vybranej strany prideliť dva takéto hlasy.

V predchádzajúcich eurovoľbách uspela Jana Žitňanská zo strany NOVA, ktorá sa v parlamentných voľbách samostatne presadiť nedokázala. Podľa Hrabka možno aj z tohto dôvodu kandidujú rekordné tri desiatky politických subjektov.

„To je presne príklad toho, že aj malé strany, ktoré dokážu svojich sympatizantov a voličov vyhnať k volebným urnám, sa môžu presadiť. Nie je to isté, ale za pokus to stojí,“ povedal.

Tento trend podľa neho vystaví skúške najmä KDH, keďže jeho doteraz najpopulárnejšia europoslankyňa Anna Záborská kandiduje za konkurenčnú Kresťanskú úniu. „V kresťanskom prostredí vznikli dve úplne nové strany, okolo pani Záborskej a aj okolo pána Kuffu,“ upozornil Hrabko, podľa ktorého bude možné považovať eurovoľby aj za test vernosti voličov KDH.

Viac čítajte tu.