HRABKO: Ak v rozpočte chýbajú peniaze, prvý úder smeruje na fajčiarov
PREHRAŤ

HRABKO: Ak v rozpočte chýbajú peniaze, prvý úder smeruje na fajčiarov

Podaním návrhu na odvolanie premiéra Pellegriniho sa podľa Hrabka začala ostrá predvolebná kampaň. Povedal to v diskusii na TABLET.TV.

Bratislava 14. septembra (Teraz.sk) – Ak štátnemu rozpočtu hrozí nedostatok zdrojov v dôsledku prechodu z konjunktúry do ďalšej fázy ekonomického cyklu, prvé opatrenie smeruje tradične proti fajčiarom. Na margo návrhu ministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SD) zvýšiť od 1. februára budúceho roka spotrebnú daň z tabaku to v diskusii na Tablet.tv povedal publicista Juraj Hrabko.

„Ak chýbajú peniaze, toto je prvý úder. Fajčiť sa nemá a politici ešte môžu tvrdiť, ako sa starajú o zdravie ľudí,“ dodal Hrabko.

Hoci na vláde s návrhom minister Kamenický uspel, v parlamente sa proti nemu ostro postavila koaličná Slovenská národná strana. Návrh, ktorý by cenu krabičky najpredávanejších cigariet zvýšil asi o 40 centov, označil Andrej Danko za nepriechodný. „Nastala situácia, ktorá mňa osobne nahnevala, pretože je verejne oznamované zvyšovanie daní, o ktorých koaliční partneri nevedia nič,“ vyhlásil.

„Andrejovi Dankovi rozumiem v tom, že minister nemôže niečo odkazovať predsedovi koaličnej strany. Ak je pravda, čo povedal, tak o návrhu nevedel a nevedel o ňom aj ďalší z predsedov koaličných strán. Takto vláda naozaj nemôže fungovať. Lebo keď niečo schváli bez dohody koalície, môže sa jej stať, že to jednoducho v parlamente neprejde. A to sa presne aj stalo,“ reagoval Hrabko.

Viac čítajte tu.