HRABKO: V EÚ sa opäť niečo chystá, ukázal Macronov signál o migrantoch
PREHRAŤ

HRABKO: V EÚ sa opäť niečo chystá, ukázal Macronov signál o migrantoch

Ak stará a nová opozícia nedokázali spolupracovať pri odvolávaní premiéra Pellegriniho, nedokážu to ani po voľbách, povedal v TABLET.TV publicista Juraj Hrabko.

Bratislava 21. septembra (Teraz.sk) – Slová francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, podľa ktorého sa krajiny Európskej únie (EÚ) čoskoro dohodnú na povinnom prerozdeľovaní migrantov zachránených na mori, inak budú „potrestané finančne“, sú jasným signálom o tom, aká iniciatíva sa chystá. „A teraz bude lobovať tak jedna strana, nazvime ju macronovská, ako aj druhá, ktorá s tým nesúhlasí. Ak by to prešlo, mala by to byť dohoda všetkých členských štátov a nie tak, že „my rozhodneme aj za vás“,“ reagoval v TABLET.TV publicista Juraj Hrabko.

Naposledy totiž povinné migračné kvóty časť členských štátov EÚ odmietala, Rada Európskej únie ich však v septembri 2015 aj tak odhlasovala tzv. kvalifikovanou väčšinou. Podľa Hrabka bol tento spôsob riešenia politicky chybný a aj preto napokon celý projekt povinných migračných kvót stroskotal.

Hrabko považuje slová francúzskeho prezidenta sa politický signál, kvóty však ani zďaleka za hotovú vec nepovažuje. „Najprv musí prísť k dohode,“ upozornil. „Musíme si počkať. Je symptomatické, že to (Macron) povedal práve v Taliansku. Iná situácia by bola, ak by to povedal doma v Paríži. Taliansko má s týmto naozaj veľké problémy,“ poznamenal publicista.

Mimoriadna schôdza Národnej rady s cieľom odvolať premiéra Petra Pellegriniho ukázala, že napriek formálne menšinovému postaveniu sa za odvolanie premiéra vyslovilo iba 62 poslancov a k potrebným 76 hlasom chýbalo ešte 14. „Je to mimoriadne tristná situácia. Vláda je menšinová a široko-ďaleko nie je nikoho, kto by ju vystriedal. Vláda nemá alternatívu a to už nehovorím o zmysluplnej alternatíve, ale o akejkoľvek. Jednoducho ju nemá kto vystriedať pri moci a tak bude ďalej vládnuť,“ povedal Hrabko.

Viac čítajte tu.