HRABKO o 1.polroku: Problémy s voľbou sudcov ÚS sa v budúcnosti vrátia
PREHRAŤ

HRABKO o 1.polroku: Problémy s voľbou sudcov ÚS sa v budúcnosti vrátia

V prezidentských voľbách uspela Zuzana Čaputová aj preto, že sa za ňou zjednotila podpora celého spektra opozičných politických síl, povedal v TABLET.TV Juraj Hrabko.

Bratislava 27. decembra (Teraz.sk) – Neschopnosť parlamentu zvoliť včas všetkých osemnásť kandidátov na sudcov ústavného súdu spôsobila podľa publicistu Juraja Hrabka v prvej polovici roka 2019 množstvo následných porušení ústavy zo strany Národnej rady (NR) SR, aj oboch prezidentov. „Raz sa nám ten problém vráti. Teraz sa tým nikto nezaoberá, hoci podľa mňa je na to najlepší čas, lebo je krátko po voľbách kandidátov a menovaní nových sudcov. Bolo by to treba vyčistiť, ale tento parlament to neurobil a ten ďalší bude mať úplne iné starosti. Opäť sa to bude hasiť až na poslednú chvíľu, ako sa to stalo v tomto roku,“ odhadol v diskusii na Tablet.tv Hrabko.

Až deviatim z trinástich sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR totiž vo februári 2019 uplynulo funkčné obdobie. Podľa ústavy mal parlament včas zvoliť 18 kandidátov na nových sudcov ÚS a prezident z nich vybrať a vymenovať za sudcov presnú polovicu. Lenže Národná rada nebola schopná včas zvoliť všetkých kandidátov.

Prezident Andrej Kiska sa napokon z ôsmich zvolených kandidátov rozhodol vymenovať aspoň časť, aby bolo funkčné sedemčlenné plénum súdu. Zo zvolených kandidátov však nevymenoval polovicu, ale iba troch a menovanie ostatných sudov ponechal na svoju nástupkyňu Zuzanu Čaputovú.

Viac čítajte tu.