HRABKO: V NRSR by sa mal Matovič ospravedlňovať. Môže to trvať hodiny
PREHRAŤ

HRABKO: V NRSR by sa mal Matovič ospravedlňovať. Môže to trvať hodiny

Zatiaľ sa darí udržiavať napätie na Blízkom východe pod kontrolou. Ak by sa však vymklo, nová migračná vlna sa naozaj nedá vylúčiť, povedal v TABLET.TV Juraj Hrabko.

Bratislava 11. januára (Teraz.sk) – Mandátový a imunitný výbor Národnej rady (NR) SR odporučil Igorovi Matovičovi (OĽaNO), aby sa ospravedlnil za niektoré svoje výroky ešte zo septembra minulého roka. Tým podľa publicistu Juraja Hrabka získal líder OĽaNO na zrejme poslednej parlamentnej schôdzi tohto volebného obdobia exkluzívny priestor na vystúpenie. „Ospravedlňovať sa môžete aj hodinu, aj dve. Alebo vôbec. To záleží na rozhodnutí Igora Matoviča. V každom prípade, priestor bude mať. A ak sa už raz ujme slova, bude ho ťažko zastaviť,“ povedal v Tablet.tv Juraj Hrabko.

Paragraf 139 rokovacieho poriadku Národnej rady totiž podľa Hrabka hovorí o tom, že sa na odporúčanie výboru poslanec má ospravedlniť. Ak tak neurobí, mandátový a imunitný výbor posunie vec plénu, ktoré ho môže potrestať až tisíceurovou pokutou. Žiadne časové limity na dĺžku ospravedlnenia však podľa Hrabka tento paragraf neuvádza.

Na parlamentnej schôdzi 21. januára by mali poslanci rokovať o zákone o pozemkových úpravách, ktorý vetovala prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda NRSR Andrej Danko (SNS) má v úmysle predložiť uznesenie parlamentu k útoku USA na iránskeho generála Kásema Solejmáního a opozícia chce opäť žiadať rokovanie o svojich návrhoch zákonov v prvom čítaní.

Viac čítajte tu.