HRABKO: Ekonomický krízový štáb by mal mať Matovič aj Sulík
PREHRAŤ

HRABKO: Ekonomický krízový štáb by mal mať Matovič aj Sulík

Čo sa týka krížovej kontroly, kedy je minister z inej koaličnej strany ako štátni tajomníci, treba povedať, že nefunguje, povedal v TABLET.TV Juraj Hrabko.

Bratislava 18. apríla (Teraz.sk) – Ekonomický krízový štáb zriadený na Úrade vlády SR bude mať podľa publicistu Juraja Hrabka vyššiu pridanú hodnotu ako Ekonomická krízová rada pri ministerstve hospodárstva, ktorej založenie 15. apríla pozastavil šéf rezortu Richard Sulík (SaS). „Napriek tomu si myslím, že aj minister hospodárstva by mal mať vlastný krízový štáb. Tak, ako každé ministerstvo,“ upozornil Hrabko v diskusii na Tablet.tv.

Ministerstvo financií (MF) SR v aktuálnej makroprognóze odhaduje v jednom zo scenárov tohoročný prepad ekonomiky na 7,2 percenta. Postupné oživenie ekonomiky očakáva už v druhej polovici roka, pre budúci rok odhaduje jej opätovný rast o 6,8 %. „Či to tak, bude, si netrúfam povedať. Dnes vám nikto nevie povedať, čo bude o dva mesiace, nieto ešte na budúci rok. Ja som tiež videl to tzv. ´ekonomické véčko´. Isté je, že už nič nebude také isté ako pred koronavírusom a rozbehnutie našej ekonomiky nemá v rukách iba Slovensko,“ reagoval Hrabko.

„K zriadeniu ústredného ekonomického štábu nemožno mať výhrady, ale bude to poradný zbor. Jedna vec sú modely, tabuľky a grafy a druhá rozhodnutia vlády, parlamentu a napokon každého jedného z nás, čo akceptovať budeme a čo už nie,“ dodal.

Za jedného z kľúčových hráčov pri oživovaní ekonomiky Hrabko považuje práve ministra hospodárstva a prirodzené je podľa neho aj to, že sleduje v prvom rade ekonomický rozmer krízy. „Nepoznám jedného ekonóma, ktorý by nehovoril, že hlavné je otvárať obchody a ekonomiku. Lebo týchto ľudí zaujíma v prvom rade ekonomika,“ poznamenal.

Viac čítajte tu