HRABKO: Poslanci chcú získať trvalú moc nad generálnym prokurátorom
PREHRAŤ

HRABKO: Poslanci chcú získať trvalú moc nad generálnym prokurátorom

Peniaze určené na pomoc pri prekonávaní koronakrízy sa míňajú pomalšie, ako čakali rezortní ministri, tvrdí Juraj Hrabko.

Bratislava 22. mája (Teraz.sk) - Hoci predložená novela zákona o prokuratúre prináša aj pozitívne zmeny, negatíva ich podľa publicistu Juraja Hrabka výrazne prevyšujú. "Najhoršie je, že v prípade schválenia novely politici získajú moc nad generálnym prokurátorom, ktorú teraz nemajú," povedal v diskusii na TABLET.TV.

Poslanci by totiž podľa Hrabka mali získať možnosť odvolať generálneho prokurátora aj v prípade, keď podľa nich nebude vykonávať funkciu "riadne, čestne, nezávisle a nestranne". Tieto dôvody považuje Hrabko za vágne a podľa neho de facto umožňujú parlamentnej väčšine odvolať budúceho generálneho prokurátora kedykoľvek.

"Takúto silu nad generálnym prokurátorom doteraz politická moc nemala. Bol naozaj nezávislý a týmto stráca všetko, lebo jeho nezávislosť bude posudzovať väčšina v parlamente. Jedná sa pritom o šiesteho najvyššieho ústavného činiteľa," upozornil Hrabko.

Viac čítajte tu.