HRABKO: Núdzový stav končí, ale obchody ostanú v nedeľu zatvorené
PREHRAŤ

HRABKO: Núdzový stav končí, ale obchody ostanú v nedeľu zatvorené

Avizovaným odchodom Petra Pellegriniho sa Smer-SD posúva na trajektóriu, akou v minulosti prešlo ĽS-HZDS a SDKÚ-DS, povedal v TABLET.TV Juraj Hrabko.

Bratislava 13. Júna (Teraz.sk) – Núdzový stav na Slovensku k dnešnému dňu končí bez ohľadu na to, že to tento týždeň konštatovala vo svojom rozhodnutí vláda. V platnosti však ostáva mimoriadna situácia vyhlásená uznesením vlády 11. marca, čo okrem iného znamená aj to, že obchody ostávajú v nedeľu zatvorené. V diskusii na Tablet.tv to uviedol publicista Juraj Hrabko.

Zatiaľ čo predlžovanie trvania mimoriadnej situácie na Slovensku považuje Hrabko za neopodstatnené, režim na hraniciach sa podľa neho otvoril príliš rýchlo a vytvára tým riziko zavlečenia druhej vlny pandémie nového koronavíru na Slovensko.

„Rozhodnutie vlády o zrušení núdzového stavu je iba technická informácia, ten by skončil tak či onak, lebo zákon jasne hovorí o tom, že môže trvať maximálne 90 dní a nie je možné ho predlžovať,“ konštatoval Hrabko s tým, že počas núdzového stavu je možné obmedziť základné ľudské práva a slobody, napríklad vyhlásiť zákaz zhromažďovania. „A to sa aj dialo,“ pripomenul. Povolených 90 dní núdzového stavu, vyhláseného 16. marca, uplynulo práve dnes.

„Druhá vec je mimoriadna situácia, ktorá trvá ďalej. Pri nej platí tá istá požiadavka, ako pri núdzovom stave, teda vláda má neustále skúmať, či dôvody, pre ktoré bola mimoriadna situácia vyhlásená, nepominuli. Osobne si myslím, že dôvod na pretrvávanie mimoriadnej situácie dnes už nie je,“ povedal Hrabko. „Ak by vláda odvolala mimoriadnu situáciu, všetko by vrátili do stavu, v akom bolo predtým, teda ani obchody by sa v nedeľu nemuseli dezinfikovať a nemuseli by byť zatvorené. Nie je to, samozrejme, jediná vec,“ dodal.

Viac čítajte tu.