M. MLYNÁR: Štruktúra OSN zodpovedá situácii po II. svetovej vojne
PREHRAŤ

M. MLYNÁR: Štruktúra OSN zodpovedá situácii po II. svetovej vojne

Hosťom Pavla Demeša v relácii CD Klub je slovenský veľvyslanec Michal Mlynár.

Bratislava, 28. júla (TABLET.TV)  – Michal Mlynár sa ako diplomat zastupujúci Slovenskú republiku pripravuje na blížiaci sa odchod do Spojených štátov amerických, kde bude viesť misiu pri Organizácii spojených národov (OSN). Návrat do prostredia OSN v New Yorku vníma, ako uviedol v relácii CD Klub, z profesijného hľadiska ako významný posun v jeho kariére a príležitosť na uplatnenie skúseností a zručností. O to väčšmi, keď súčasný minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák bude onedlho zastávať funkciu predsedu nasledujúceho Valného zhromaždenia OSN. „Je to pre Slovensko bezpochyby jedinečná príležitosť,“ uviedol v tejto súvislosti. „Predseda Valného zhromaždenia je protokolárne najvyššia funkcia v OSN. Minister bude zároveň reprezentantom všetkých členských štátov, a teda aj Slovenska ako jednej zo 193 krajín, čiže to, že bude naším ministrom zahraničia a predsedom Valného zhromaždenia zároveň, je iba výhodou.“

Aktuálna situácia v OSN bola tak ústrednou témou diskusie Pavla Demeša s jeho hosťom. „OSN sa dnes nachádza v osobitnom momente svojho vývoja, a to aj kvôli novému generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi - kvôli reformám, ktoré pripravuje a ktoré bude predkladať. Je to špecifické v globálnom ponímaní a osobitne aj vo vzťahu k členstvu Slovenska na pôde OSN,“ zhodnotil súčasný stav mierovej organizácie. Podľa Mlynára, s už spomenutým Guterresom má Lajčák výborné pracovné vzťahy a kontakty. „Doterajšie kontakty iba potvrdili, že obaja sa zhodujú na základných reformných otázkach. Komunikáciu medzi sebou majú nastavenú veľmi dobre,“ dodal, pričom ju označil ako výhodu, ktorá sa v snahe Lajčáka vytvoriť aktívny dialóg, cieľom ktorého je predovšetkým zabrániť konfliktom vo svete a stabilizovať postkonfliktné situácie, môže hodiť.

Mier a bezpečnosť, rozvoj, ekonomické otázky a ľudské práva - tri základné piliere OSN, na ktorých Slovensko nielen participuje, ale do nich vkladá aj svoje pôsobenie. Práve pôsobenie Slovenska bude, ako uviedol Mlynár, odteraz viac na očiach. Slovensko bude na nasledujúce tri roky aj členom Rady pre ľudské práva v Ženeve. Slovenský diplomat objasnil, že táto téma, a síce ľudské práva, je aktuálna aj v New Yorku, kde majú na stole tzv. Agendu 2030. Ide o dokument, ktorý zahŕňa koncepciu smerovania planéty na nastávajúce roky.

Mlynár je presvedčený, že OSN je v situácii, keď je akákoľvek efektívna reforma viac než nevyhnutná. „Reformný proces takej širokej a reprezentatívnej organizácie, akou je OSN, by mal byť kontinuálny. Mala by to byť každodenná súčasť našej práce v podobe reflexie a hľadania efektívnych a účinných nástrojov.“ Aj preto, ako dodal, sa budúce aktivity slovenskej diplomacie sústredia na to, aby sústavne reflektovali na aktuálne dianie a ich úsilie bude zamerané na to, aby ustrážili piliere organizácie. „Všetci sa zhodujeme na tom, že súčasná štruktúra OSN zodpovedá situácii po druhej svetovej vojne, a preto je potrebné OSN rozšíriť. Ako, o koľko krajín a v akej štruktúre, na tom sa už zhodujeme menej,“ priznal.