J.MÁLIK:Kriminalita na Slovensku dlhodobo klesá, výzvou je extrémizmus
PREHRAŤ

J.MÁLIK:Kriminalita na Slovensku dlhodobo klesá, výzvou je extrémizmus

Počas nášho predsedníctva v EÚ polícia zaisťovala bezpečnosť dvoch stoviek špičkových podujatí, vrátane plavby loďou počas bratislavského summitu, povedal pre TABLET.TV 1. viceprezident PZ J. Málik.

Bratislava 3. marca (Teraz.sk) – Dlhoročným trendom na Slovensku je pokles kriminality, ktorý je spôsobený legislatívnymi opatreniami, činnosťou Policajného zboru, ale aj faktormi ako rast životnej úrovne či schopnosť občanov lepšie chrániť svoj majetok technológiami, ako sú kamerové systémy či pulty centrálnej ochrany. Výnimkou z tohto trendu sú však extrémistické trestné činy vrátane ich virtuálneho rozmeru, povedal v diskusii v TABLET.TV 1. viceprezident Policajného zboru Jaroslav Málik.

„Môžeme jednoznačne konštatovať, že kriminalita má klesajúci trend. Vychádzali sme z exaktne daných čísiel, ktoré polícia vedie. Eviduje zistené a objasnené trestné činy,“ poznamenal. Podľa týchto štatistík bolo v roku 2006 zistených 115.151 trestných činov a z nich sa podarilo objasniť 41,23 percenta. V roku 2016 už išlo len o 69. 635 trestných činov s objasnenosťou 56,74 percenta.

„Pre nás nie je modlou upravovať či modifikovať počet trestných činov. Snažíme sa zistiť každé konanie, ktoré napĺňa znaky trestného činu. Zistiť, zadokumentovať a vypátrať páchateľa,“ reagoval Málik na poznámku TABLET.TV, že ak sa však polícia rozhodne venovať zvýšenú pozornosť nejakému typu trestnej činnosti, napríklad domácemu násiliu, de facto si zvýšeným množstvom zistených trestných činov štatistiku „kazí“. Zároveň dodal, že polícia hrá významnú úlohu aj pri prevencii trestných činov, ktorá ich počet logicky znižuje.

Viac čítajte tu