BEBLAVÝ: SPOLU sme občianskymi demokratmi, pokračovateľmi Novembra´89
PREHRAŤ

BEBLAVÝ: SPOLU sme občianskymi demokratmi, pokračovateľmi Novembra´89

Na Slovensku je relevantná časť voličov, ktorá vyslovene hľadá dôveryhodnú alternatívu v stredopravej strane. SPOLU – občianska demokracia im chce vyjsť v ústrety, povedal v TABLET.TV M. Beblavý.

Bratislava 6. februára (Teraz.sk) – Ľudia na Slovensku naposledy verili politike a politikom v čase Nežnej revolúcie, potom sa dôvera postupne strácala a dnes je takmer na nule. Napriek tomu tu stále je relevantné množstvo voličov, ktorí hľadajú slušnú stredopravú alternatívu, ktorej by dôverovať mohli. Tou by podľa nezaradeného poslanca NR SR Miroslava Beblavého mala byť nová strana SPOLU – občianska demokracia. „Ľavica je na Slovensku komunistická strana, SDĽ a dnes Smer. S týmto spôsobom uchopenia a výkonu moci my nevieme súhlasiť. My sa cítime byť skôr pokračovateľmi Novembra´89. K tomu sme sa aj prihlásili, keď sme ohlásili stranu 17. novembra. Sme strana hodnôt, ktoré sa týkajú Európy, trhovej ekonomiky, aj slobody a ľudských práv,“ povedal v diskusii na TABLET.TV líder strany SPOLU Beblavý.

„Nazvali sme to Občianska demokracia aj preto, že sme chceli ideovo jasne definovať, kde sme. Máme svoje hodnoty umierneného stredopravého politického spektra. A SPOLU preto, že Slovensko sa nedá zmeniť malou partiou ľudí z Bratislavy. Nechceme byť stranou, ktorá má 100 členov, silný Facebook a silné kampane,“ tvrdí Beblavý.

Strana má podľa neho už dnes tri stovky členov a dve tisícky registrovaných sympatizantov. Do konca roka by chcela nabrať ešte niekoľko stoviek nových členov. „Hľadáme strednú cestu medzi SaS, ktoré má 150 členov, OĽaNO, ktoré má 13 členov a Smerom, ktorý ich má 14 – 15.000, ale podľa mňa je to až príliš účelové,“ povedal Beblavý, podľa ktorého je množstvo členov v Smere-SD kvôli osobným výhodám.

Medzi zakladateľmi strany SPOLU sú okrem Beblavého poslanci NR SR Jozef Mihál, Katarína Macháčková, Simona Petrík a Viera Dubačová, ale aj zastúpcovia mimovládneho sektora ako Vladimiír Bilčík (SFPA) či Pavel Nechala (Transparency International Slovensko).

Viac čítajte tu.