HŘÍCH: Symbol Nežnej revolúcie viac mobilizuje mladých, čo ju nezažili
PREHRAŤ

HŘÍCH: Symbol Nežnej revolúcie viac mobilizuje mladých, čo ju nezažili

Preferenčne na politickej kríze získajú najmä strany, ktoré bolo často vidieť v médiách. Tie, ktoré sa v nich nevedeli presadiť, stratia. V TABLET.TV to povedal Václav Hřích z agentúry AKO.

Bratislava 13. marca (Teraz.sk) – Súčasťou protestov Za slušné Slovensko sú aj symboly Nežnej revolúcie z roku 1989. Hlásia sa k nim aj opozičné strany a prezident Andrej Kiska, ktorý v januári, pri vyznamenavaní osobností pri príležitosti 25. výročia vzniku samostatnej Slovenskej republiky, výrazne uprednostnil tváre Nežnej revolúcie. „Symbol revolúcie bude fungovať podobne, ako v župných voľbách strach z Kotlebu. Klasické strany síce nestratia, ale pribudnú mladí voliči,“ povedal v pondelok (12.3) v TABLET.TV Václav Hřích z agentúry AKO.

Symbolika Nežnej revolúcie podľa neho vyvoláva odlišné reakcie u mladých ľudí, ktorí ju poznajú len zo školy ako historickú udalosť, a iné u staršej generácie, ktorá na vlastnej koži zažila nielen pád totalitného režimu, ale aj prudký ekonomický prepad v prvých rokoch po revolúcii a amaterizmus vlády občianskych aktivistov z VPN. „Pre mladých ľudí je to historická udalosť, niečo ako SNP. Ich rodičia ale po revolúcii zažili ekonomické zmeny, keď sami riešili ekonomické problémy a otázky ako sa zaradiť v novom svete. Ale mladí túto negatívnu skúsenosť nemajú,“ poznamenal Hřích. „Môže mobilizovať, aj demobilizovať. Delil by som to podľa veku,“ povedal na margo symboliky "pravdy a lásky" z roku 1989.

Ďalším z dôležitých symbolov je túžba po zmene. Akokoľvek sú problémy s korupciou alebo vymožiteľnosťou práva dlhodobé a bojovali s nimi doteraz všetky vlády, aktuálne nesie zodpovednosť koalícia Smeru-SD, SNS a Mosta – Híd. „Čas, kedy voliči tolerujú, že sa problém nedarí riešiť, sa vo svetle dnešných udalostí javí ako príliš dlhý. A majú pocit, že už je toho dosť. A aj keď problém môže trvať už tridsať rokov, je prirodzené, že zaň v tejto chvíli nesie zodpovednosť vláda, ktorá je práve pri moci,“ povedal Hřích.

Viac čítajte tu.