M. ČAPLOVIČ: Históriu si treba pripomínať a nie prekrúcať ju ideológiou
PREHRAŤ

M. ČAPLOVIČ: Históriu si treba pripomínať a nie prekrúcať ju ideológiou

Výstavu venovanú 100. výročiu vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov na Bratislavskom hrade pripravovali takmer dva roky, povedal v TABLET.TV riaditeľ Vojenského historického ústavu M. Čaplovič.

Bratislava 3. mája (Teraz.sk) – Výstava, ktorú za účasti slovenského prezidenta Andreja Kisku a premiérov Slovenskej a Českej republiky Petra Pellegriniho a Andreja Babiša otvorili 26. apríla na Bratislavskom hrade dáva návštevníkom možnosť vidieť exponáty, aké na Slovensku ešte nikdy neboli vystavované. „Kolegovia z Národného múzea z Prahy a Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave pracovali na príprave tejto výstavy nepretržite skoro dva roky. Výstava má priblížiť dejinné udalosti, zvraty, ale aj bežný život za sto rokov od vzniku spoločného štátu,“ povedal v TABLET.TV riaditeľ Vojenského historického ústavu (VHÚ) Miloslav Čaplovič.

Expozícia podľa neho nebola riešená chronologicky, ale tematicky a jeho ústav na ňu prispel exponátmi z bezpečnostnej oblasti. „Vojenský historický ústav sa zaoberá vojenskou históriou, militáriami, teda časťou, ktorá sa týkala armády a bezpečnosti. Popri exponátoch pražského Národného múzea a SNM sme poskytli exponáty aj my, od veľkorozmerného kanónu Oerlikon až po uniformu generála Jozefa Martina Kristína. A mali sme istý podiel aj na príprave obsahového rámca tejto výstavy,“ poznamenal Čaplovič.

Na výstave je podľa neho možné vidieť exponáty od predmetov bežného života až po kľúčové historické dokumenty, vrátane originálu Mníchovskej dohody. „Sú tam všetky oblasti života, ktoré determinujú štát, vrátane školstva, je tam celá obecná škola, umenie, architektúra, cirkev, propaganda, zdravotníctvo, armáda. Sú tam zachytené míľniky od formovania brannej moci až po rozpad Československa,“ vysvetľuje. „My sme sa snažili o to, aby ľudia vizuálne videli predmety, vývoj uniforiem, chladné zbrane. Sú tam vyznamenania, je možné vidieť rad Bieleho leva zo zbierok pražského Národného múzea. Každý si môže vybrať, čo ho zaujíma,“dodáva Čaplovič.

Viac čítajte tu.