LAŠŠÁKOVÁ: Regionálnu kultúru vnímam inak ako môj predchodca
PREHRAŤ

LAŠŠÁKOVÁ: Regionálnu kultúru vnímam inak ako môj predchodca

Všade posielam audítorov, už je mi to aj nepríjemné. Ale iba seriózny audit vám ukáže, kde sa stali chyby, povedala v TABLET.TV ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD).

Bratislava 21. novembra (Teraz.sk) – Rozbehnuté rekonštrukcie či rozpracovanú kultúrnu dohodu s Kubou zdedila ministerka Ľubica Laššáková (Smer-SD) po svojom predchodcovi Marekovi Maďaričovi. Naopak, jej pridanou hodnotou je dôraz na regionálnu kultúru, ktorý doteraz v rezorte chýbal. Povedala to v diskusii na TABLET.TV.

Po dvanástich rokoch pôsobenia v mestskom aj krajskom zastupiteľstve v Banskej Bystrici je podľa Laššákovej prirodzené, že má k regionálnej kultúre blízko. „Človek má potom lepší prehľad o tom, ako fungujú kultúrne inštitúcie mimo Bratislavy. Verím, že sa mi podarí veci dotiahnuť aj do podoby zákona,“ povedala ministerka, ktorá považuje regionálnu kultúru za jednu z priorít rozpočtu svojho rezortu.

S priebehom dvoch veľkých rekonštrukčných projektov, Krásnej Hôrky a Slovenskej národnej galérie (SNG), však spokojná nie je. „Rekonštrukcie boli rozbehnuté, ale mala som a stále mám pocit, že sa dostali do závozu. V Krásnej Hôrke je preinvestovaných niekoľko miliónov, za 5,5 milióna sa dalo urobiť viac. A hlavne mi prekáža čas, za šesť rokov sme už mali byť ďalej. Rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie tiež nejde podľa mojich predstáv ani predstáv tých, ktorí pred rokmi prišli s úmyslom rekonštruovať ju,“ povedala.

Dodala, že ďalší postup bude závisieť od výsledku auditu. „Všade posielam audítorov, už je mi to aj nepríjemné. Ale iba seriózny audit vám ukáže, kde sa stali chyby a keď ich viete rozanalyzovať, poviete si, ako ďalej. Audit je nutný aj v SNG,“ poznamenala Laššáková.

Viac čítajte tu.