CHMELÁR a HRABKO: Boj bude v Bratislave, B. Bystricu hodili cez palubu
PREHRAŤ

CHMELÁR a HRABKO: Boj bude v Bratislave, B. Bystricu hodili cez palubu

Proces verejného vypočutia kandidátov na predsedu ÚVO bude transparentný, ale keďže na konci dňa rozhodnú poslanci tajným hlasovaním, je to skôr akési „kino“, povedal v TABLET.TV J.Hrabko a E.Chmelár.

Bratislava 19. mája (Teraz.sk) – Smer-SD chce obhájiť čo najviac zo šiestich postov predsedov VÚC, ktoré dnes má, a okrem toho cíti šancu pokúsiť sa aj o zisk pozície bratislavského župana. Na druhej strane, praktické kroky vládnej koalície naznačujú, že Banskú Bystricu „hodili cez palubu“ a nemajú v úmysle o ňu vážne bojovať. V diskusii v TABLET.TV sa na tom zhodli publicista Juraj Hrabko a politický analytik Eduard Chmelár.

Konštatovali, že premiér Robert Fico (Smer-SD) rétoricky ostro kritizuje extrémizmus v podaní Ľudovej strany – Naše Slovensko, ale zrušenie druhého kola volieb predsedu VÚC síce môže pomôcť viacerým súčasným županom zvoleným s podporou Smeru-SD, rovnako je však výhodné aj pre Mariana Kotlebu. „Premiér je zároveň predsedom najsilnejšej politickej strany, a on nejde do volieb v Banskobystrickom kraji? Ani koalícia nepostaví kandidáta?,“ opýtal sa Hrabko.

Chmelár reagoval, že podľa jeho informácií Smer-SD kandidáta v banskobystrickom kraji hľadá, zatiaľ ho však nenašiel. S Hrabkovou kritikou zrušenia druhého volebného kola sa však stotožnil. „Zrušenie dvojkolovej voľby bolo zo strany vládnej koalície nezodpovedným činom, ktorý sledoval jediné – poistiť si miesta v iných krajoch, kde má silné postavenie Smer, prípadne SNS a Most v trnavskom a nitrianskom kraji. Banskobystrickú župu jednoducho hodili cez palubu,“ povedal Chmelár.

„Smer sa bude snažiť v ostatných krajoch udržať, aj preto vypúšťa Banskú Bystricu. Ak by stratil jeden kraj, ešte by to nemusel byť problém, ale dva by už problémom boli. A bude sa snažiť zaútočiť na Bratislavský kraj, kde tentokrát má šancu. V situácii, aká je teraz, by Milan Ftáčnik s podporou Smeru mohol uspieť,“ odhadol Hrabko.

Podľa Chmelára je však kľúčovou otázkou týchto volieb práve Banskobystrický samosprávny kraj, v ktorom je zatiaľ jednoznačným favoritom Kotleba.

„Čo považujem za šialené vo vnímaní Mariana Kotlebu voličmi a skrytými voličmi: Správajú sa, akoby bol v opozícii a štyri roky nebol županom. A za všetko mohli tí, ktorí dnes župu neovládajú. To, koľko peňazí stratil Banskobystrický kraj za Kotlebu, ako v župe funguje rodinkárstvo, ako šafáril so straníckymi peniazmi, to všetko je mimo témy a mimo racionálneho diskurzu,“ povedal. Podľa Chmelára by strata Banskobystrického samosprávneho kraja znamenala pre ĽS-NS politickú katastrofu, na druhej strane, obhájenie pozície by stranu výrazne posilnilo.

„Nesúhlasím s tým, že voľby v Banskej Bystrici sú nejako výnimočné, s dosahom na celé Slovensko. Sú rovnako dôležité, ako všetky ostatné. Právo kandidovať má každý, voľby ešte neboli vyhlásené. Rozhodnú voliči Banskobystrického samosprávneho kraja,“ reagoval Hrabko.

Celú správu nájdete tu.