CHMELÁR: Boj o moc vyhral R.Fico, ale do budúcnosti to tak byť nemusí
PREHRAŤ

CHMELÁR: Boj o moc vyhral R.Fico, ale do budúcnosti to tak byť nemusí

Aj keď v tejto chvíli myšlienka predčasných volieb nie je aktuálna, koaličná spolupráca už nikdy nebude taká, ako doteraz.Napokon sa možno dočkáme aj predčasných volieb, odhadol v TABLET.TV E.Chmelár.

Bratislava 17. augusta (Teraz.sk) – Premiér Robert Fico (Smer-SD) zámerne zvolil spôsob výmeny osoby ministra školstva tak, aby z pozície sily ponížil lídra národniarov Andreja Danka. „Robert Fico dal Andrejovi Dankovi najavo, kto je tu pánom a doslova s ním vytrel podlahu. Andrej Danko to celkom oprávnene mohol vnímať ako podraz, lebo len deň predtým sa na niečom dohodli, aspoň on mal ten pocit, že sa dohodli, a premiér tu postupoval absolútne ako solitér,“ povedal v TABLET.TV politický analytik Eduard Chmelár.

Premiér totiž vyzval lídra SNS, aby mu predložil meno nového nominanta na post ministra školstva bez toho, že by zároveň verejnosť informoval o tom, že sa na takomto postupe s Andrejom Dankom vopred dohodol. Šéf SNS potom tvrdil, že výmenu v rezorte školstva partnerom prisľúbil už deň predtým, než k nej bol verejne vyzvaný Robertom Ficom.

„Krok, ktorý urobil Robert Fico, bol urobený na základe interného prieskumu verejnej mienky, aký si Smer robí pravidelne. Hoci Robert Fico vyhlasuje, že ho prieskumy nezaujímajú, je to čistá lož, nikoho nezaujímajú preferencie tak, ako Roberta Fica. Podľa mňa mu vyšlo, že preferencie Smeru sú stabilné a voliči kroku Andreja Danka nerozumejú,“ reagoval Chmelár na rozhodnutie lídra SNS jednostranne vypovedať Koaličnú zmluvu. Podľa analytika išlo o absurdné rozhodnutie, keďže Danko nemal dosť migašovských „žetónov“, aby súboj mohol vyhrať. Okrem toho reagoval spontánne a impulzívne, zatiaľ čo premiér postupoval premyslene a racionálne.

Viac čítajte tu.