HRABKO: SaS robí chybu. Most nebude hlasovať proti vlastným ministrom
PREHRAŤ

HRABKO: SaS robí chybu. Most nebude hlasovať proti vlastným ministrom

Prezident sa unáhlil, keď ciele rokovania s politickými stranami formuloval skôr, ako sa s nimi stretol, povedal J.Hrabko v TABLET.TV.

Bratislave 6. marca (Teraz.sk) – Prezident Andrej Kiska urobil chybu, keď vopred ohlásil, že chce s politickými stranami rokovať buď o predčasných voľbách alebo o zásadnej rekonštrukcii vlády. Ani jedno, ani druhé totiž nemá v rukách on, ale politické strany.„Prezident mal fungovať ako sprostredkovateľ a mediátor, volať si jednotlivé politické strany, poznať ich názory na riešenie situácie, a keď ich bude mať všetky, potom sa môže pokúsiť nájsť priesečník a opäť informovať politické strany,“ povedal v pondelok (5.3.) v TABLET.TV publicista Juraj Hrabko.

Ak prezident vopred definoval, k čomu podľa neho majú rokovania dospieť, ale sám nevie zaručiť výsledok, ktorý načrtol, správa sa podľa Hrabka politicky nešikovne. Podobnú chybu podľa neho robia aj sulíkovci. „SaS už oznámila, nie, že podá návrh na odvolanie ministra Kaliňáka, ktorý by teoreticky mohol byť úspešný, ale že chcú dať návrh na odvolanie celej vlády,“poznamenal Hrabko. 

Hoci je podľa neho normálne, že opozičné strany podporujú predčasné voľby, ktoré by priblížili ich šancu zabojovať o vládne posty, návrh na vyslovenie nedôvery vláde v parlamente považuje za nerealistický. „Nemyslím si, že okrem SaS existuje v parlamente ešte iná strana, ktorá by dokázala zvaliť vlastnú vládu,“ poznamenal Hrabko. Most – Híd, ktorý je v tejto chvíli najslabším ohnivkom reťaze vládnej koalície, podľa neho určite nebude v parlamente hlasovať za vyslovenie nedôvery vlastným ministrom. „Most – Híd za pád svojich vlastných ministrov hlasovať nemôže. A aj keby, dokonca to nemusí vyjsť, lebo v takom prípade bude dôležitý aj postoj ĽS-NS a nezaradených poslancov,“ upozornil Hrabko.

Viac čítajte tu.