HRABKO: Slovenský štátny sviatok raz za sto rokov bude svetový unikát
PREHRAŤ

HRABKO: Slovenský štátny sviatok raz za sto rokov bude svetový unikát

Ak do volieb vyrastie medzi stranami väčšia konkurencia, ako voliči by sme mali byť radi. Čím viac strán, tým je pre voliča lepšie, aj keď možno nie ľahšie rozhodovanie, povedal v TABLET.TV J. Hrabko.

Bratislava 26. septembra (Teraz.sk) – Jednorazový štátny sviatok pri príležitosti 100. výročia Martinskej deklarácie, ktorou sa Slováci prihlásili k myšlienke vytvorenia spoločného štátu s Čechmi, bude podľa publicistu Juraja Hrabka svetový unikát. „Ak ho parlament schváli, vstúpi do dejín. Nepoznám krajinu, ktorá by mala jednorazový štátny sviatok. Z politického aj vecného hľadiska sa niečo také, ako jednorazový štátny sviatok raz za sto rokov, nedá ani vymyslieť, to sa musí jednoducho stať,“ povedal v TABLET.TV Hrabko.

Hoci Slovenská národná strana (SNS) pôvodne s týmto návrhom z ekonomických dôvodov nesúhlasila, premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) po utorkovej (22.5.) koaličnej rade konštatoval, že názorové rozdiely sa podarilo prekonať. Návrh napokon schválila vláda.„Rozhodne o tom parlament. Ale ak za to na vláde hlasovali aj ministri za SNS, tak to zrejme bolo na koaličnej rade prebrané,“ konštatoval Hrabko.

Jednorazovým štátnym sviatkom 30. októbra by si Slováci uctili 100. výročie vzniku Československa. „Samozrejme, bežní ľudia sa potešia každému sviatku. Ale jednorazový sviatok je smiešny a absurdný,“ tvrdí Hrabko.

Začiatkom budúceho týždňa avizovala ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) tlačovú konferenciu, na ktorej predstaví zmeny vo vedení policajného zboru. Z neho na vlastnú žiadosť odchádza doterajší prezident Tibor Gašpar a viceprezident Miroslav Ábel. Na margo medializovaných informácií, podľa ktorých by novým policajným prezidentom mohol byť policajný pridelenec v Chorvátsku Marián Slobodník, ministerka potvrdila, že je jedným z troch top kandidátov.

„Nevieme, či sú naozaj traja. Predpokladám, že ministerka je príliš rozumná na to, aby v budúcnosti povedala všetky tri mená. Podľa mňa to v tejto chvíli vyzerá na pána Slobodníka,“reagoval Hrabko. Dodal, že Tibor Gašpar podľa neho urobil správne, keď sa rozhodol nezvyšovať ďalej napätie v spoločnosti a vzdal sa funkcie.

Viac čítajte tu.