Veľvyslanec Bleicker: Británia si nemôže vyberať hrozienka z koláča
PREHRAŤ

Veľvyslanec Bleicker: Británia si nemôže vyberať hrozienka z koláča

Hosťom Pavla Demeša v relácii CD Club bol odchádzajúci veľvyslanec Nemecka Joachim Bleicker.

Čas beží, a Británia nevyužila príležitosť predĺžiť rokovania, takže vieme, že do konca septembra alebo októbra musí byť dosiahnutá dohoda, tvrdí v rozhovore J. Bleicker.

„Naozaj dúfame že sa ju podarí dosiahnuť na základe dohody o vystúpení, ako aj politickej deklarácie. A to je pre nás kľúčové, pretože, ako bolo povedané, malo by ísť o čo najbližší, najlepší, najhlbší vzťah. Sme ochotní zachovať čo najviac z toho čo máme teraz spoločné, teda Británia a zvyšok EÚ, ale Británia si musí byť vedomá toho, že si nemôže vyberať hrozienka z koláča a využívať všetky výhody členského štátu a popritom hovoriť, že my chceme byť slobodní a konať rýchlo a agilne a samostatne,“ myslí si nemecký veľvyslanec.

Podľa jeho názoru je veľkým úspechom, že na júlovom summite EÚ, kde sa rozhodovalo o prerozdelení finančnej pomoci členským štátom, sa podarilo lídrom dosiahnuť dohodu a rokovania nezastali na mŕtvom bode.

„Teraz to musí prejsť celým procesom, čo bude veľkou úlohou nemeckého predsedníctva, aby sa to dokončilo, pretože poslanci (Európskeho parlamentu) majú na niektoré veci vyhranené názory a veľmi podrobne si preštudujú detaily dohody, ktorá bola uzavretá,“ vysvetľuje diplomat. „Som však oveľa viac presvedčený, že všetko bude v poriadku, ako som bol predtým, a napokon si všetci uvedomia, že tie peniaze boli veľmi potrebné a treba ich čo najskôr distribuovať, takže to bola výborná správa,“ dodáva J. Bleicker.

Podľa nemeckého diplomata sa nemecká kancelárka Angela Merkelová za každých okolností usiluje byť sprostredkovateľkou a dosiahnuť kompromis, čo sa potvrdilo aj na summite EÚ počas nemeckého predsedníctva. „Toto je vždy tá zlá stránka každého predsedníctva, pretože je nutné zatlačiť do úzadia naše národné záujmy a spoločnými silami bojovať za záujmy všetkých ostatných,“ vysvetľuje J. Bleicker.

Pozrite si reláciu CD Club s Pavlom Demešom, dozviete sa viac o vzťahoch Slovenska s Nemeckom a o tom, ako odchádzajúci nemecký veľvyslanec vníma Slovensko a Slovákov.