ČÍŽ: Obávam sa, že prezident Kiska bude svoje práva zneužívať
PREHRAŤ

ČÍŽ: Obávam sa, že prezident Kiska bude svoje práva zneužívať

Osobne si nemyslím, že sa reálne stane to, že my 76 hlasmi zvolíme kandidátov na ústavných sudcov a prezident ich vymenuje, povedal v TABLET.TV podpredseda poslaneckého klubu Smeru-SD Miroslav Číž.

Bratislava 28. septembra (Teraz.sk) – Hoci je teoreticky možné, že voľba kandidátov na ústavných sudcov v parlamente a následné vymenovanie sudcov prezidentom Andrejom Kiskom prebehne bez problémov, podpredseda poslaneckého klubu Smeru-SD Miroslav Číž takýto vývoj reálne neočakáva. „Napriek nášmu úsiliu je spoločnosť opäť rozdelená veľmi ostrým politickým zápasom. Absolútne konfliktným. V tejto atmosfére ideme voliť ústavných sudcov. A ešte do toho vstupujú ďalší hráči, napríklad pán prezident,“ povedal Číž v diskusii na Tablet.tv.

Prezident by podľa neho mal byť akýmsi hovorcom všetkých občanov a dôležitou osobou pri riešení politických kríz a upokojovaní situácie. „Dnes je situácia taká, že pán prezident sa, podľa nášho názoru, postavil na čelo opozície. Na chvíľu. Keď opoziční predstavitelia zistili, že pán prezident chce byť ich lídrom so svojou stranou, začali vo vzťahu k pánovi prezidentovi odstredivé tendencie, ako vidieť z vyhlásení pána Matoviča a pána Sulíka. Situácia je veľmi zložitá,“ tvrdí Číž.

Komplikované podľa neho nie sú iba vzťahy medzi koalíciou a opozíciou, ale aj v samotnej vládnej koalícii. „Dnes už Smer nie je v takej situácii, ako keď vládol sám a na ústavnú väčšinu mu stačilo získať jedného partnera. Dnes je aj situácia v koalícii veľmi zložitá. Ja si túto koalíciu veľmi vážim, aj predsedov všetkých strán, že zabezpečili chod tohto štátu, ale tvoria ju tri dramaticky odlišné strany. Je to koalícia tzv. tradičných strán, ktoré rešpektujú isté kánony politického života,“ poznamenal Číž.

Ak by sa legislatíva nezmenila, bude úlohou parlamentu zvoliť na miesta deviatich ústavných sudcov, ktorým končí funkčné obdobie 16. februára budúceho roka, osemnástich kandidátov. Z nich by mal následne prezident vybrať a vymenovať deviatich nových sudcov.

Viac čítajte tu.