NOVOTNÝ: Toto sú prvé komunálne voľby,ktoré idú podľa volebného kódexu
PREHRAŤ

NOVOTNÝ: Toto sú prvé komunálne voľby,ktoré idú podľa volebného kódexu

Keďže nezávislí kandidáti nemajú zástupcov vo volebnej komisii, tak zástupca nezávislého kandidáta má právo byť prítomný pri volebnom procese aj sčítaní hlasov, povedal P.Novotný z Občianskeho oka.

Bratislava 9. novembra (Teraz.sk) – Aktuálne komunálne voľby sú historicky prvé, ktoré budú prebiehať podľa volebného kódexu prijatého v roku 2014. „Platí nový volebný kódex, kde sú upravené všetky pravidlá pre voľby a referendá spolu v jednom zákone. Nové pravidlá pre financovanie a vedenie volebnej kampane, pre moratóriá, sú upravené podobne pre rôzne typy volieb. V aktuálnych komunálnych voľbách sa tieto pravidlá uplatňujú po prvý krát, takže bude zaujímavé vyhodnotiť ich uplatňovanie potom, ako voľby prebehnú,“ povedal v diskusii na TABLET.TV Peter Novotný z Občianskeho oka.

„Napríklad transparentné účty pre kandidátov. Bude zaujímavé vidieť, či sa pravidlá neobchádzali a ako sa uplatňovali. Je to zaujímavý test. Už parlamentné voľby 2016 išli podľa tohto zákona a existuje správa OBSE o tom, ako sa nové pravidlá uplatňovali,“ upozornil Novotný.

Na otázku, či OBSE zistila v roku 2016 vážne problémy, alebo skôr technické nedostatky, Novotný odpovedal, že išlo o technické problémy, ale aj tie sú dôležité. „Napríklad otázka, nakoľko sa pravidlá vedenia kampane dajú obchádzať cez tretiu stranu. Teda, že by si politická strana vedela zvýšiť náklady na volebnú kampaň cez tretiu stranu. Teraz sú už stanovené určité limity aj pre tretie strany, nakoľko môžu robiť kampaň v prospech alebo neprospech, je to obmedzené na 25.000 euro a sú určité finančné limity aj pre starostov a primátorov,“ povedal Novotný.

„Napríklad pri transparentných účtoch je to 180 dní pred voľbami, kampaň beží až do moratória, ktoré sa začína 48 hodín pred dňom volieb. Teda vo štvrtok, piatok a v sobotu je už zakázané robiť kampaň,“ odpovedal na otázku, kedy sa začína a kedy končí predvolebná kampaň. „Výsledky volebných prieskumov sa nesmú zverejňovať dva týždne pred voľbami. Je to podľa môjho názoru príliš dlhé obdobie,“ dodal Novotný.

Na dodržiavanie moratória podľa neho dohliada Štátna volebná komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. „Má možnosť udeľovať aj finančné postihy. Keď je porušenie závažnejšie, také, ktoré môže viesť k zmene výsledkov volieb, môže Ústavný súd vyhlásiť voľby za neplatné a zrušiť výsledok volieb. Také prípady už sa stali,“ poznamenal Novotný.

Viac čítajte tu.