KOLLÁR: Fica buď zvoľme, alebo nezvoľme, nehrajme okolo neho divadlo
PREHRAŤ

KOLLÁR: Fica buď zvoľme, alebo nezvoľme, nehrajme okolo neho divadlo

O tom, či eurokandidátku hnutia Sme rodina povedie osobne Boris Kollár alebo iný člen strany, sa podľa neho rozhodne už tento týždeň.

Bratislava 4. februára (Teraz.sk) – Líder hnutia Sme rodina Boris Kollár nebude v pléne Národnej rady (NR) SR hlasovať za to, aby sa jedným z kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR stal Robert Fico, je však proti tomu, aby sa téma voľby ústavných sudcov zmenila na osobný boj s predsedom Smeru-SD. „Buď ho zvoľme a bude tam, alebo nezvoľme a nebude tam, buď ho prezident vymenuje, alebo nevymenuje. Ale aby sme ho napadali za jeho kravatu a za to, či včera dobre zamkol byt, to už je mimo misu. My za neho hlasovať určite nebudeme, ale aby sme okolo toho robili divadlo, to tiež nie sme ochotní,“ povedal v diskusii na Tablet.tv Kollár.

Reagoval tým na spor, či Robert Fico spĺňa, alebo nespĺňa podmienku pätnástich rokov odpracovaných v právnickom povolaní. „Malo by sa to nestranne posúdiť, či má tých pätnásť rokov praxe, alebo nie. Ja osobne by som v tom problém nevidel, poviem za seba, aj keď nie som členom ústavnoprávneho výboru. Je zbytočné robiť tu žabomyšie vojny a bojovať na nezmysloch, podľa mňa, keď bude chcieť, tak to vykáže, bude to skrvavené a ostane tu po tom pachuť,“ povedal Kollár s tým, že väčšina ľudí má sporov tohto typu plné zuby.

Až deviatim z trinástich sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR sa končí funkčné obdobie 16. februára. Ak dovtedy nebudú na ich miesto vymenovaní noví sudcovia, Ústavný súd so štyrmi sudcami už nebude schopný rozhodovať v pléne, keďže na takéto rozhodnutie je potrebných minimálne sedem sudcov.

Parlament by preto v optimálnom prípade mal do polovice februára stihnúť zo štyroch desiatok nominantov zvoliť osemnásť kandidátov na sudcov a z nich by mal prezident Andrej Kiska vybrať deväť, ktorých vymenuje do funkcií. „Poviem to rovno: pokiaľ sa prezident dohodne s Ficom, Dankom a Bugárom, budeme mať funkčný Ústavný súd. Parlament veľmi rýchlo navolí tých osemnástich a prezident z nich vyberie tých deväť, na ktorých sa dohodnú,“ reaguje Kollár. 

„Mal byť kľúč tri–dva-dva-dva, teda, troch si zoberie Fico, dvoch Danko, dvoch Bugár a dvoch si berie prezident. Takéto dohody údajne už boli urobené a mali platiť. V takom prípade by sme nemali ani krízu. Ale zrazu niečo zahaprovalo a prestalo fungovať,“ tvrdí Kollár. 

Opozícia podľa neho nedokáže sama zvoliť kandidátov na sudcov ani v prípade, že by sa úplne zjednotila. Ak by ju v hlasovaní podporil napríklad Most-Híd, situáciu by to síce zmenilo, podľa Kollára by to však zrejme znamenalo pád vlády. „Čo by mne osobne vyhovovalo,“ poznamenal.

Viac čítajte tu.