BILČÍK: Zdá sa, že Briti môžu odísť nielen tvrdo, ale aj nepekne
PREHRAŤ

BILČÍK: Zdá sa, že Briti môžu odísť nielen tvrdo, ale aj nepekne

Bude tam oveľa väčšia neistota. Slovenská ekonomika je významne naviazaná na export do Veľkej Británie, je to zhruba päť percent nášho HDP, povedal v TABLET.TV europoslanec SPOLU Vladimír Bilčík.

Bratislava 18. júna (Teraz.sk) – Vyhlásenie bývalého britského ministra zahraničných vecí a aktuálne favorita vo voľbách nového predsedu Konzervatívnej strany, Borisa Johnsona, že by zadržal 44 miliárd eur, ktoré má Veľká Británia v najbližších rokoch vyplatiť Európskej únii dovtedy, kým Brusel neumožní výhodnejšie podmienky brexitu, stavia celý spor do ešte konfliktnejšej roviny. V diskusii na TABLET.Tv to povedal europoslanec strany SPOLU Vladimír Bilčík.

„Zdá sa, že Briti môžu odísť nielen tvrdo, ale aj nepekne. A to potom poznačí celú diskusiu o budúcich vzťahoch,“ povedal Bilčík. „Nie je to dobrý signál. Európska komisia má úplnú pravdu v tom, že Briti majú tieto záväzky bez ohľadu na to, či odídu s dohodou alebo bez dohody,“upozornil. „Pokiaľ Briti nebudú platiť tieto záväzky, môže sa to preniesť nielen do politickej, ale aj do súdnej roviny, kde bude Európska únia tieto prostriedky vymáhať. To už je beh na dlhé trate,“ dodal.

„Je to ako rozvod, kde sa rozhodnete, že svoje záväzky nebudete splácať. Nakoniec vás to dobehne a zároveň to znamená, že rozvod bude nepekný. Založí to nedôveru pri budovaní budúcich vzťahov,“ vysvetľuje Bilčík.

 

Viac si prečítajte TU.