MIHÁL: Do služieb dôchodcom by sme chceli naliať desiatky miliónov eur
PREHRAŤ

MIHÁL: Do služieb dôchodcom by sme chceli naliať desiatky miliónov eur

Strana SPOLU-OD má záujem o spoluprácu aj s ďalšími opozičnými stranami, s Andrejom Kiskom by uvažovali aj o koalícii, povedal v TABLET.TV podpredseda SPOLU Jozef Mihál.

Bratislava 23. júla (Teraz.sk) – Jedným z cieľov strany SPOLU-občianska demokracia je razantne zlepšiť dostupnosť sociálnych služieb pre dôchodcov. „Chceli by sme do sociálnych služieb naliať desiatky miliónov eur oproti súčasnému stavu. Ja oceňujem, že minister Ján Richter vlani zásadným spôsobom pridal, ale to jednoducho nestačí,“ povedal v diskusii na TABLET.TV podpredseda SPOLU Jozef Mihál.

„Aby zariadenia pre seniorov pracovali kvalitne a opatrovateľky, ktoré sa dnes starajú o seniorov v Rakúsku, sa vrátili domov. Aby lepšie fungovali terénne sociálne služby,“ dodal na margo zvýšenia financií pre tieto sociálne služby Mihál. Takýto postup by považoval za systémové opatrenie, na rozdiel od aktuálneho koaličného sociálneho balíčka a ústavného stropu pre vek odchodu do dôchodku.

„Málokto z propagátorov zastropovania prizná, že to nepriamo znamená potenciálne zníženie budúcich dôchodkov,“ tvrdí Mihál. Dodáva, že zastropovanie nemá bezprostredný praktický efekt a prejaví sa až po rokoch, kedy by dnešný automatický mechanizmus zvyšovania veku odchodu do dôchodku narazil na ústavný strop vo výške 64 rokov.

V praxi sa však podľa neho bude musieť legislatíva zmeniť tak, aby bola v súlade s ústavným zákonom, takže sa môže meniť aj automatické zvyšovanie veku odchodu do dôchodku. „Toto opatrenie (dôchodkový strop) nehodnotíme pozitívne. Na druhej strane, aj my si uvedomujeme, že by ľudia nemali umierať za pásom, ako to hodnotia niektorí odborári. Podľa nás by mohlo byť nastavenie dôchodkového veku pružnejšie podľa reálnych potrieb občana. Napríklad by mohli odchádzať do dôchodku skôr tí, ktorí mali už predtým priznané invalidné dôchodky. Lebo majú objektívne nejaké zdravotné problémy,“ naznačil Mihál. 

Viac čítajte tu.