RAŠI: Štyridsaťtisíc úradníkov učíme, aby z ľudí nerobili poštárov
PREHRAŤ

RAŠI: Štyridsaťtisíc úradníkov učíme, aby z ľudí nerobili poštárov

Pri prvej vlne znižovania administratívnej záťaže sme ušetrili ročne milión výpisov, ktoré ľudia museli nosiť, v druhej dva milióny a pripravujeme tretiu, povedal v podpredseda vlády Richard Raši.

Bratislava 31. októbra (Teraz.sk) – Pomocou zákona o boji proti byrokracii z roku 2018 spustil Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu dve masívne vlny znižovania administratívnej záťaže občanov a aktuálne pripravuje tretiu. „Tento zákon je o zmene paradigmy. Mení sa systém, ktorý fungoval desiatky rokov a naši úradníci boli naň zvyknutí. Vybavovanie akejkoľvek žiadosti znamenalo, že všetky potrebné potvrdenia donesie občan a keď je to v poriadku, úradník mu dá pečiatku,“ povedal v diskusii na Tablet.tv podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD).

„Teraz robíme zmenu, ktorá sa týka 40.000 úradníkov. Štyridsaťtisíc ľudí učíme a keď sa udeje chyba, ideme za nimi, aby to už nežiadali od občana, ale si potvrdenia, ktoré sú v zákone, našli sami,“ povedal podpredseda vlády. Aktuálne vedia podľa neho štátni úradníci sami vyhľadať pätnásť potvrdení, ktoré predtým museli ľudia na úrad priniesť, od od dokladu, že občan nemá daňové nedoplatky až po potvrdenie o návšteve školy.

„Našim cieľom je, aby štát nerobil z ľudí poštárov, ktorí si musia pri vybavovaní akéhokoľvek povolenia, žiadosti, riešení problému zháňať množstvo papierov a potvrdení,“ konštatoval Raši. „Aby si štát všetky informácie, ktoré má vo svojich databázach, vedel v prípade potreby získavať sám. Finálna podoba by mala byť taká, aby ste pri vyžadovaní čohokoľvek, na čo potrebujete rozhodnutie od štátu, žiaden papier nemuseli nosiť,“ zhrnul.

Viac čítajte tu.