DANKO: Viem preukázať, že som pre ľudí niečo urobil. To nevie každý
PREHRAŤ

DANKO: Viem preukázať, že som pre ľudí niečo urobil. To nevie každý

Stáva sa, že keď nejaký kolega z Európskej únie niečo v Rusku vybavuje, odvoláva sa na mňa, povedal v TABLET.TV predseda NRSR Andrej Danko (SNS).

Bratislava 14. decembra (Teraz.sk) – V priebehu aktuálneho volebného obdobia Slovenská národná strana (SNS) podľa jej predsedu a zároveň predsedu Národnej rady (NR) SR Andreja Danka realizovala množstvo opatrení, ktoré pomôžu konkrétnym skupinám ľudí, k ďalším inšpirovala koaličných partnerov alebo podporila ich vlastné návrhy prosociálnych opatrení. „Na rozdiel od väčšiny politických lídrov, ja viem preukázať, že som pre ľudí niečo urobil,“ povedal Danko v bilančnom rozhovore na Tablet.tv.

V rezortoch školstva a obrany, ktoré mala SNS v gescii, došlo podľa Danka za štyri roky k výraznému rastu miezd. „Zvýšili sme platy učiteľom o 36 percent, vojakom o cez tridsať percent,“ povedal Danko. Strana podľa neho presadila opatrenia na pomoc živnostníkom, mladým ľuďom, aj dôchodcom. „Začali sme s paušálnymi výdavkami pre živnostníkov, zrušili sme daňové licencie, znížili sme na pätnásť percent daň pre podnikateľov (s obratom) do 100.000 eur,“ povedal.

Pre zamestnancov SNS presadila možnosť využívať rekreačné poukazy. Danko pripomenul, že vtedajší prezident Andrej Kiska rekreačné poukazy vetoval a parlament musel opatrenie presadiť proti jeho vôli. Už dnes je však podľa predsedu SNS vidieť pozitívne výsledky tohto opatrenia.

„To sú až úžasné čísla. V prenocovaniach sme dobehli Maďarsko. Minulý rok bolo 15 miliónov prenocovaní, tento rok zrejme dosiahneme 20 miliónov. Samosprávy majú vyšší príjem z oficiálnych lôžok. O 12 až 13.000 narástol počet pracovných miest kvôli všetkým súvisiacim službám. Sú na dovolenkách ľudia, ktorí by sa inak na dovolenku vôbec nedostali,“ povedal Danko.

Pod podobným tlakom, ako boli rekreačné poukazy, je dnes podľa neho zvýšenie minimálnych dôchodkov v priemere o 50 eur, ktoré tiež presadila jeho strana. „Keď som teraz riešil minimálne dôchodky, naviazal som ich na priemernú mzdu vo výške tridsaťtri percent. Robí to u skoro tristotisíc ľudí nárast o priemerne 50 euro a každý rok to bude rásť,“ tvrdí Danko. Opozícia tomuto opatreniu vyčíta, že znižuje zásluhovosť a zvýšenie napríklad z 280 na 334 eur minimálneho dôchodku pri odpracovaní tridsiatich rokov dostanú rovnako ľudia s rôznymi výškami zárobku v priebehu produktívneho života. Na získanie minimálneho dôchodku už totiž bude stačiť preukázať len odpracované roky a nie aj presný príjem počas nich.

Viac čítajte tu.