TRUBAN: Namiesto strašenia migráciou treba znižovať napätie v Iraku
PREHRAŤ

TRUBAN: Namiesto strašenia migráciou treba znižovať napätie v Iraku

Žiakov neučia tvorcovia osnov a učebníc, ale učitelia. Ak chceme mať kvalitnejšie vzdelaných žiakov, musíme začať učiť učiteľov, povedal v líder koalície Progresívneho Slovenska/SPOLU Michal Truban.

Bratislava 16. januára (Teraz.sk) – Ak by v dôsledku eskalácie napätia vypukol veľký vojnový konflikt na Blízkom východe, ale aj inde vo svete, vrátane susednej Ukrajiny, bude jedným z jeho dôsledkov migrácia ľudí utekajúcich pred vojnou. „To je normálna vec. Tým netreba strašiť, ale treba robiť všetko preto, aby ten konflikt neeskaloval. A myslím si, že Európska únia to robí,“ povedal v TABLET.TV na margo irackej krízy volebný líder koalície Progresívne Slovensko/SPOLU Michal Truban.

Dodal, že podľa neho dochádza v predvolebnom čase k zneužívaniu témy migrácie a ak by 29. februára neboli parlamentné voľby, zrejme by sa parlament na svojej poslednej plánovanej schôdzi v tomto volebnom období (21.1.) nezaoberal uznesením o situácii v Iraku. „Čo sa týka uznesenia, nemyslím si, že bude mať nejaký veľký efekt. Čo má efekt, je to, ako sa naši vojaci správajú na misiách a ako sa správajú naši čelní predstavitelia,“ poznamenal.

Ani PS/SPOLU však podľa neho nie je a priori proti tomu, aby sa parlament k téme vyjadril. „Pán Danko hovoril o nejakých troch rôznych návrhoch, uvidíme, s čím príde a podľa toho sa k tomu postavíme. Ale podľa mňa sme aj ako krajina, aj ako Európska únia ukázali dobrý postoj k tejto téme. Kritizovali sme aj nášho spojenca, ale snažili sme sa nevytvárať chaos a problémy,“ povedal Truban. Dodal, že za kontraproduktívnu považuje medializovanú výmenu názorov medzi predsedom parlamentu Dankom a premiérom Pellegrinim krátko po likvidácii iránskeho generála Kásema Solejmáního na území Iraku.

Viac čítajte tu.